Pripravte sa na horšie časy! Už začiatkom budúceho roka obce začnú mať finančné problémy a ľudia tak reálne pocítia zhoršenie kvality života

ta3/Anka Žitná
22.11.2022 14:43

Ľudia budú bojovať o prežitie a rodiny o dôstojnosť, varuje riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák pri diskusii o problémoch samospráv s financovaním. V polovici decembra už obce musia schváliť svoje rozpočty na budúci rok.

tak_takto_20.jpg
TA3

"Zo zákona musia byť vyrovnané, ani mesto ani dedina nemôžu ísť do deficitu. Príjmy musia korešpondovať s výdavkami. Keďže my dnes nevieme, aké budú príjmy a vonkoncom netušíme, aké budú výdavky, rozpočty síce budú schválené, budú v súlade so zákonom, ale iba fiktívne. Budú stáť na vode. A každý druhý mesiac bude dochádzať k ich zmenám. Ako budú klesať príjmy, budú musieť klesať výdavky," skonštatoval Michal Kaliňák v relácii Tak takto?!

ZMOS je v štrajkovej pohotovosti od februára

"Odvtedy sme mali sedem protestov po rôznych krajoch. Prišlo na naše slová. Neboli to kuvičie hlasy, ani neoprávnená kritika. Povedali sme, čo sa môže diať, ak sa budú prijímať také rozhodnutia, ktoré samosprávam berú peniaze, čo sa môže diať, ak budú v legislatívnom procese také zákony, ktoré nepoznajú dopady na samosprávu a čo sa môže diať, ak samospráva toto všetko bude mať na svojich pleciach," dodáva Kaliňák a apeluje na zodpovednosť politikov.

"Každý v parlamente a vláde vie, čo je to platiť komunálne odpady, čo je to ísť ulicou so snehom a bez snehu, osvetlenou či neosvetlenou. Každý z nich má svoje mesto, svoju obec. Dnes je to len minister na dobu určitú, ale stále je obyvateľ mesta alebo obce. Z limuzíny to nevidno, ale aj tú limuzínu má iba zapožičanú na dobu určitú. Skôr či neskôr mu ľudia poďakujú, že mal možnosť pomôcť, ale tváril a správal sa nerozvážne či nerozhodne," odkazuje riaditeľ kacelárie ZMOS vláde aj členom parlamentu. 

Dodáva, že štát musí prehodnotiť svoj prístup k samosprávam. Pretože daňový bonus, ktorý samosprávam vezme a peniaze z neho cinknú rodinám na účte, ešte neznamená, že si tie peniaze samosprávy nevezmú z druhej strany. Nátlakové akcie však ZMOS odmieta, nechce, aby od vlády dostali výčitku, že používajú ľudí ako rukojemníkov. Zmena prístupu k obciam by mohla podľa Michala Kaliňáka prísť aj zvonku.

"Urobili sme analýzu o porušovaní Európskej charty miestnej samosprávy a 6. decembra príde na Slovensko misia zo Štrasburgu. Chceme poukázať na to, ako nás vláda dlhodobo ignoruje a porušuje svoje medzinárodné záväzky. Zrejme aj týmto spôsobom vytvoríme tlak, nie cez ulicu, ale cez európske inštitúcie," dodáva.

Celú reláciu Tak takto?! s predsedom Združenia miest a obcí Slovenska Michalom Kaliňákom si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok