Ukrajinskí vojaci absolvujú výcvik na severnej Morave

ta3 čtk
22.11.2022 14:52

Ukrajinskí vojaci budú v Česku cvičení vo výcvikovom priestore Libavá. Na rokovaní snemovného výboru pre obranu to povedal veliteľ Veliteľstva pre operácie českej armády Josef Kopecký. Výbor v utorok schválenie príslušnej misie podporil, rovnako ako vyslanie vojakov do Kosova a do Iraku.

Ukrajinskí vojaci absolvujú výcvik na severnej Morave
TASR/AP (ilu)

Vláda sa výcvikom ukrajinských vojakov zaoberala minulý týždeň. Do konca budúceho roka by sa mal uskutočniť v piatich štvortýždňových turnusoch, každého sa môže zúčastniť až 800 vojakov. Návrh teraz musia schváliť obe komory Parlamentu. Prvý cyklus by sa mal uskutočniť ešte tento rok. Celkové náklady na výcvik v ČR sa odhadujú na 975 miliónov českých korún.

Výcvik vychádza z bilaterálnej dohody českej a ukrajinskej vlády, výhľadovo však bude prevedený pod asistenčnú misiu EÚ. Česko by do nej malo vyčleniť až 55 ľudí, pôsobili by na území iných členských štátov EÚ vo veliteľských štruktúrach misie, prípadne na pozíciách inštruktorov. Cieľom je poskytnúť výcvik až 15.000 Ukrajincov, predovšetkým na základni v Poľsku.

Námestník ministerky obrany Ján Jireš povedal, že sa do výcviku chcú zapojiť dve desiatky únijných krajín. Mandát umožňuje vyslanie českých vojakov do ktorejkoľvek členskej krajiny. Podľa Kopeckého budú v Česku ukrajinskí vojaci cvičiť na Libavej. Výcvik sa bude týkať mechanizovaných jednotiek aj špeciálnych profesií.

Ministerstvo zároveň navrhlo predĺženie českej účasti na misii v Iraku, kde by sa v rokoch 2023 a 2024 mohlo do misie NATO zapojiť až 20 českých vojakov. V krajine českí vojaci pôsobia aj teraz. Novou misiou bude vyslanie až 40 vojenských policajtov do Kosova, kde budú od júla 2023 do decembra 2024 pôsobiť v jednotke talianskych karabinierov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok