Chceli by ste skoro novú Škodu Rapid 130 ako kabriolet? Jedna je na predaj

md, pravda.sk
22.11.2022 14:40

Prestavbu Škody Rapid 130 na kabrio robilo niekoľko spoločností. Auto, ktoré je ponúkané na predaj, vzniklo vo Veľkej Británii.

Chceli by ste skoro novú Škodu Rapid 130 ako kabriolet? Jedna je na predaj
Ráj veteránů

Škoda Rapid 130 sa vyrábala v Automobilových závodoch Mladá Boleslav v rokoch 1984 až 1990. Bolo to štvormiestne (2+2) kupé, vzadu bolo však len núdzové sedenie. Auto malo motor vzadu a podvozkovo vychádzalo zo Škody 130. Rapid bol priamym nástupcom modelu Škoda Garde. Pod kapotou mal 4-valcový motor s objemom 1,3 litra, s výkonom 43 kW pri 5 000 otáčkach a maximálnym krútiacim momentom 97 Nm. 

Málokto však vie, že tento model existoval aj ako kabriolet – a to dokonca v niekoľkých prestavbách. Jedným z nich bol napríklad variant Škoda Rapid MTX Cabrio (základom bol Rapid 136). Vznikol ako kooperácia firiem Hainzinger a Metalex Praha. Pôvodným autorom návrhu je firma Hainzinger, ktorá však v Nemecku nenašla vhodného výrobcu, preto zadala výrobu kabrioletov spoločnosti Metalex. Vzniklo ich spolu osemnásť.

Škoda Rapid 130 Cabrio

Extrémnou podobou bola verzia , ktorú v roku 1987 predstavila spoločnosť Gunsch. Interiér bol športový, pribudli spojlery, objem motoru narástol na 1,5 litra a upravil sa aj podvozok. Maximálka auta bola 200 km/h. Spoločnosť ho ponúkala ako kupé a aj vo verzii kabrio.

Kabriolet, ktorý je ponúkaný aktuálne v susednom Česku má však britský pôvod, pochádza od spoločnosti Ludgate Design & Development. Tá Rapid 130 ponúkala ako kabriolet v dvoch verziách – Lux (Standard) a Lux Sport. Oproti MTX Cabrio nešlo o úplný kabriolet, pretože rám dverí, stĺpiky dverí a bočné trojuholníkové okno boli zachované.

Škoda Rapid 130 Cabrio Ráj veteránů

Vozidlo bolo v podvozkovej časti vystužené a na úrovni B stĺpika dostalo ochranný rám pre prípad prevrátenia na strechu. Zmenil sa tvar trojuholníkového okna, zmizol stĺpik zadného okna a kompletné zadné okno. Voz bol dodávaný s plátennou skladaciu strechou. Vo verzii Škoda Rapid Lux bol výkon zhodný s pôvodným Rapidom 130, teda 43 kW, vo verzii Sport bol výkon 55 kW.

Vozidlo, ktoré je v Česku na predaj, je vo verzii Standard a ide o výraznú prestavbu, v ktorej pribudli nové nárazníky, nástavce blatníkov a ochranný oblúk bol odstránený, čím však auto prišlo o strechu úplne. Pribudli aj ďalšie doplnky na karosérii, upravený je podvozok a pod kapotou je 43 kW motor z Felicie. Prestavba, ktorá sa uskutočnila na Malte, je vraj dobre zdokumentovaná, všetky úpravy sú vratné a majiteľ ponúka k autu aj pôvodné diely, vrátane ochranného oblúku a plátennej strechy.

Aká je cena tohto auta z roku 1987 s najazdenými 40-tisíc kilometrami nevieme, je totiž vecou dohody.

Viac zaujímavých článkov nájdete na auto.pravda.sk

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok