Nové SUV vyberajte hlavou. Tieto vlastnosti mu nesmú chýbať

25.11.2022 07:03

SUV - skratka, ktorá ovládla svet štyroch kolies. Každý druhý nový automobil, zaregistrovaný v Európe v prvom polroku 2022, patrí do kategórie športovo-úžitkových vozidiel (SUV).

Nové SUV vyberajte hlavou. Tieto vlastnosti mu nesmú chýbať
Peugeot

Zákazníci si môžu vyberať z veľkého množstva modelov rôznych veľkostí a tvarov. Lenže pozor. Nie každé auto s oplastovanou karosériou je automaticky praktickejšie ako obyčajný hatchback alebo kombi.

Ak investujete peniaze do SUV, mali by ste siahnuť po modeli so skutočnou pridanou hodnotou oproti bežným „nízkym“ autám. Poradíme, na čo sa pri kúpe sústrediť.

Ako príklad použijeme Peugeot 2008. Toto mestské SUV využíva technický základ z hatchbacku 208, no rozdiely medzi nimi sú zásadné. Napríklad väčšia karoséria priniesla viac priestoru na zadných sedadlách a väčší kufor. Dvetisícosmička zhltne 405 litrov batožiny, takže bez problémov nahradí malé kombi.

Peugeot Peugeot

Jedným z najdôležitejších parametrov SUV je svetlá výška podvozka. Vďaka nej bezstarostne zaparkujete k vyššiemu obrubníku alebo dôjdete ku chate po poľnej ceste. Aj keď auto naložíte, mala by vám zostať rezerva na zdolanie spomínaných prekážok. Nie každé SUV je však dostatočne vysoké. Dva alebo tri centimetre navyše oproti „nízkemu“ osobáku nič neriešia. Spomínaný Peugeot 2008 má približne o päť centimetrov vyšší podvozok ako klasický hatchback. A to už človek pocíti.

Dostatočne veľká svetlá výška je dôležitá aj pre tých, ktorí sa žiadne terénne prekážky prekonávať nechystajú. Práve ona býva hlavným zdrojom toľko žiadaného vyššieho posedu za volantom, lepšieho výhľadu a pohodlného nastupovania. Teda platí, čím vyšší podvozok, tým lepšie.

Peugeot Peugeot

Príjemným bonusom býva natiahnutie dverí tak, aby v spodnej časti kompletne prekrývali nástupné prahy. Konštruktéri Peugeotu to vyriešili plastovými lištami. Prahy zostávajú čisté aj v nepriaznivom počasí a vy si pri nastupovaní nezašpiníte nohavice.

Naoko bezvýznamným prvkom sú kolesá. V konfigurátore si radšej vyberte menšie disky, obuté do pneumatík s vyššou bočnicou. Pri Dvetisícosmičke odporúčame rozmery 215/65 R16 alebo 215/60 R17.

Znakom pridanej hodnoty SUV, ktorú opäť neponúka každý výrobca, sú veľké kolesá. Nemyslíme pritom priemer disku, ale celého kolesa, vrátane pneumatiky. S väčším priemerom kolesa klesá riziko, že vyslovene spadne do diery, čo má pozitívny vplyv na komfort. Pri najobľúbenejších 16 a 17kach majú kolesá Peugeotu 2008 asi o sedem centimetrov väčší priemer ako na Dvestoosmičke.

Peugeot Peugeot

Potom už zostáva iba siahnuť po správnej motorizácii: benzín, nafta alebo pokroková elektrina? Posledný menovaný typ pohonu v sebe ukrýva zaujímavý doplnok. Možnosť predhriať si interiér cez mobilnú aplikáciu, aby ste si vždy sadli do zohriateho alebo v lete klimatizovaného interiéru. Prípadne aktivovať nabíjanie na diaľku.

Pohon 4x4 nie je pri mestských SUV – akým je Dvetisícosmička - zásadnou témou. O triedu vyššie sa však často stáva terčom debát. Dokážem štvorkolku reálne využiť? O koľko bude auto s pohonom oboch náprav drahšie? A čo vyššia servisná náročnosť?

Peugeot Peugeot

Chrobáka do hlavy dala mnohým aj samotná automobilka Peugeot. Francúzi trikrát vyhrali slávnu Rely Dakar s autom, ktoré malo pohon iba jednej (zadnej nápravy). Konštruktéri dokázali, že vhodné naladenie elektroniky vie zastúpiť štvorkolku. A tak všetkým trom svojim SUV – 2008, 3008 i 5008 - dal do vienka systém Grip Control. Šofér si otočným ovládačom nastaví jeden z ponúkaných jazdných režimov (piesok, blato, sneh) a auto sa postará o zvyšok. Podľa potreby pribrzdí pretáčajúce sa koleso a krútiaci moment prenesie na koleso oproti. Prípadne cielene umožní preklz, aby sa auto vedelo prehrabať napríklad cez zablatenú prekážku.

Za múdru elektroniku si musíte priplatiť, no suma 400 eur nikoho nezruinuje. Zvlášť, ak súčasťou príplatku sú aj celoročné pneumatiky so zvýšenou priľnavosťou na nespevnenom či zľadovatelom povrchu.

Peugeot Peugeot

Kto predsa len trvá na pohone 4x4, mal by sa zamyslieť nad jeho najmodernejšou formou. V plug-in hybridnom Peugeote 3008 Hybrid 4 zadné kolesá roztáča silný elektromotor. Je nezávislý na benzínovom motore pod kapotou. Nehrozí prehriatie medzinápravovej spojky, ani iné starosti.

Riadiaca jednotka dá pokyn a v momente prúdi na zadné kolesá 166 Nm krútiaceho momentu. Takýto pohon v Peugeote 3008 Hybrid4 je nielen účinný, ale najmä efektívny. Štvrokolka zaberá iba vtedy, ak ju naozaj potrebujete. V opačnom prípade o nej prakticky neviete.

Peugeot Peugeot

A potom je tu priestor. Sú SUVčka priestrannejšie ako „nízke“ autá? Môže byť SUV naozaj rodinným autom? Áno, niektoré vedia zastúpiť minivany. Pri výbere si všímajte detaily. Napríklad dlhé zadné bočné dvere na Peugeot 5008 uľahčia nakladanie detských sedačiek a nastupovanie do tretieho radu sedadiel. Až sedemmiestny interiér je samozrejmosťou. Sústreďte sa v ňom na šírku a počet Isofixov, ak plánujete v aute voziť viac detí. Je fajn, keď sa do rodinného auta okrem cestujúcich a batožiny, zmestí aj rezervné koleso. Radšej si koleso s prasknutou pneumatikou vymeniť na mieste, ako staviť na nespoľahlivú opravnú sadu. Spomínaný Peugeot si zaň v Päťtisícosmičke účtuje 230 eur.

Peugeot Peugeot

A čo šofér? Nepríde o zážitky? Nuž aj najväčšie spomedzi SUVčiek s levom má nielen pohodlný, ale aj tak trochu športovo strihnutý interiér. iCockpit s malým volantom, ktorý perfektne padne do ruky a uľahčuje manévrovanie, má niečo do seba. Odporúčame vyskúšať na vlastnej koži.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok