Jedlá, ktoré zhoršujú telesný zápach: Pozor, čo si dáte na obed a večeru

TA3/zm
29.11.2022 08:00

Potíme sa všetci, no to ešte neznamená, že to má byť cítiť. Prirodzene pot nesmrdí, zápach vzniká až neskôr na pokožke, keď sa začnú hromadiť baktérie. Ale osobnú vôňu môžu znepríjemniť aj niektoré druhy jedla.

Jedlá, ktoré zhoršujú telesný zápach: Pozor, čo si dáte na obed a večeru
Pexels

Možno ste si všimli, že každý pot vonia inak. A to nehovoríte o telesnej aróme dvoch rôznych ľudí. Sami zo seba zrejme cítite, že inak vonia, ak sa zapotíte po športe a inak napríklad v stresovej situácii. Samostatná kategória je jedlo. To môže telesný zápach zhoršiť, takže pozor na to, čo si dáte na tanier.

Korenisté jedlá

Ak jedlo poriadne štípe, veľmi podobne bude cítiť aj váš telesný pot. Pikantný obed či večera spôsobia, že sa jednak zvýši produkcia potu, ale zároveň sa zmení jeho zápach. Chilli papričky z toho vychádzajú však oveľa lepšie v porovnaní s cibuľou a cesnakom, ktoré sa doslova uvoľňujú z každého póru na pokožke.

Aromatická zelenina

Nie je to však len o cibuli a cesnaku, čo zhoršuje vôňu potu. Aj ďalšie aromatické druhy zeleniny ovplyvňujú to, ako budete voňať. Spotený odor zanechá aj brokolica, karfiol či kapusta, ktoré obsahujú síru. Tú telo čiastočne spracuje a čiastočne vylúči v podobe zapáchajúceho potu. A hoci ide zvyčajne o zdravé jedlá, pripravte si po nich dezodorant.

Červené mäso

Priveľa mäsa na tanieri tiež dokáže ovplyvniť vôňu potu, pričom najvýraznejšie sa pod zápach podpíše červené mäso. A tým sa nemyslí len hovädzie, ale aj všetky klobásky, salámy, šunky či slanina.       

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok