Pri konflikte Ruska s NATO by sme boli účastníkom od prvej minúty, uviedol náčelník generálneho štábu českej armády

ta3 čtk
22.11.2022 11:19

Česká armáda si musí zachovať skúsenosti z protiteroristických operácií, primárne sa ale musí chystať na vojny veľkého rozsahu proti vyspelému protivníkovi. Na každoročnom veliteľskom zhromaždení to v utorok povedal náčelník generálneho štábu Karel Řehka.

Pri konflikte Ruska s NATO by sme boli účastníkom od prvej minúty, uviedol náčelník generálneho štábu českej armády
ČTK/Michal Krumphanzl

Poznamenal, že aj napriek obrovskému nárastu rozpočtu nebude mať armáda dostatok zdrojov na ideálne riešenie všetkých problémov. Vojakov preto vyzval k "brutálnej efektivite". Povedal tiež, že ak by došlo k stretu medzi Ruskom a NATO, česká armáda by bola jeho aktívnym účastníkom od prvej minúty.

Veliteľské špičky sa stretávajú na ministerstve obrany dvakrát ročne. Zatiaľ čo na začiatku roka hodnotí uplynulé obdobie, na jeho konci sa zaoberajú plány na budúci rok. Podobu rokovaní v poslednej dobe ovplyvňovali prísne protikoronavírové opatrenia, kvôli ktorým bola na ministerstve prítomná len časť veliteľov, ďalší sa pripojili z generálneho štábu alebo z veliteľstva pozemných síl v Olomouci.

Po prejavoch politikov a Rehky bude v utorok nasledovať neverejná časť schôdzky. Vojaci budú hovoriť o modernizačných projektoch, rozvoji vojenských schopností i výcviku. Velitelia sa budú zaoberať aj nasadením v zahraničných operáciách av rámci integrovaného záchranného systému.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok