Svetové zásoby skvapalneného plynu sú na roky vypredané, varuje Japonsko

ta3 ČTK
22.11.2022 09:57

Japonsko varuje, že celosvetová konkurencia na trhu so skvapalneným zemným plynom pre nedostatočné investície na strane ponuky v nasledujúcich troch rokoch zosilnie. Dlhodobé kontrakty na LNG, ktoré začínajú platiť pred rokom 2026, sú vypredané. Tieto kontrakty sú pre kupujúcich zásadné, pretože ponúkajú stabilné ceny a spoľahlivé dodávky na mnoho rokov. Vyplýva to z prieskumu japonského ministerstva obchodu, na ktorý upozornila agentúra Bloomberg.

Svetové zásoby skvapalneného plynu sú na roky vypredané, varuje Japonsko
AP Photo/Michael Sohn

Krajiny po celom svete sa snažia zabezpečiť dodávky od vývozcov, ako je Katar alebo Spojené štáty. Pred rokom 2026 sa však objaví len veľmi málo nových dodávok. Európa sa medzitým predháňa v nahrádzaní ruského potrubného plynu skvapalneným, čo ešte viac prehlbuje celosvetový nedostatok tohto paliva.

Táto situácia znamená, že dovozcovia budú nútení sa viac spoliehať na nestály a drahý promptný trh, kde sú teraz ceny takmer trikrát vyššie ako pri dlhodobých kontraktoch. Podľa medzinárodnej skupiny dovozcov LNG sa prostredníctvom promptného trhu vlani uskutočnilo zhruba 30 percent všetkých dodávok LNG.

Japonsko varuje, že nedostatok investícií do projektov vývozu LNG znamená, že dodávky budú v nasledujúcich rokoch napäté. Ak sa dodávky ruského plynu do Európy prostredníctvom plynovodov úplne prerušia, bude v januári 2025 chýbať na svete 7,6 milióna ton LNG. To zodpovedá mesačnému dovozu do Japonska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok