Českým vojakom sa na misii na Slovensku páči, v porovnaní s domácimi kolegami nemajú žiadne úľavy

ta3 čtk
22.11.2022 09:53

Členovia aktívnej zálohy českej armády na misii v mnohonárodnej jednotke NATO na Slovensku plnia rovnaké úlohy ako ich profesionálni kolegovia a v porovnaní s nimi nemajú žiadne úľavy. Štyridsaťšesťročná desiatníčka Simona považuje svoje nasadenie v bojovom zoskupení za ďalší krok v pláne vstúpiť do armády.

Vojaci prevzali nové kanónové húfnice Zuzana 2. Od starých sa líšia podvozkami aj kabínou
TASR/Erika Ďurčová

Spolu s kolegom, tiež z aktívnej zálohy, sa v rozhovore s ČTK a Českým rozhlasom zhodli, že ich očakávania ohľadom misie boli naplnené, hoci v jej začiatku zaostávali za zručnosťami profesionálnych vojakov a museli to doháňať.

Jednotka NATO na Slovensku sa pod velením Českej republiky sformovala po ruskej invázii na Ukrajinu v rámci posilnenia východného krídla aliancie. Jej príslušníci sú nasadení vo vojenskom výcvikovom priestore Lešť pri dedine Pliešovce na strednom Slovensku a tiež na vojenskej leteckej základni Sliač. Česká armáda má teraz v tomto bojovom zoskupení 460 mužov a žien, z toho 13 sú príslušníci aktívnej zálohy. Mandát existujúcej českej jednotky na Slovensku začal v júni a v decembri ich vystrieda iná skupina vojakov.

Desatníčka povedala, že na misiu na Slovensko išla hlavne preto, aby sa zdokonalila v používaní zbraní a zžila sa s profesionálnou armádou. "Bežný deň plníte úlohy svojich veliteľov. Sme tu na mechanizovanej jednotke, zamestnanie sa týka streleckého výcviku, taktického výcviku," uviedla. Zapojila sa aj do tréningu zlaňovania zo strechy budovy či do strážnej služby. Súčasťou výcviku je aj teoretická príprava.

Jej päťdesiatdvaročný kolega, ktorý si neželal uviesť svoje meno, povedal, že na začiatku misie museli zabrať. "Bol cítiť rozdiel medzi nami a profesionálmi. Tí profesionáli trénujú denne, my trénujeme 14 dní na jeseň, 14 dní na jar. Ten rozdiel sme museli dohnať," povedal muž s hodnosťou slobodníka.

Desiatníčka Simona je členkou aktívnej zálohy už štyri roky. Domnieva sa, že štátu môže niečo dať a v prípade núdze môže pomôcť. "Začala sme veľa športovať a behať prekážkové preteky typu Spartan. Vstúpila som (do aktívnej zálohy) v roku 2018 a hneď som vedela, že by som chcela zostať v profesionálnej armáde nastálo. Dúfam, že to vyjde. Mám obrovský rešpekt k uniformám, k poriadku, ktorý v armáde je," dodala.

Desatníčka, ktorá pôvodne pracovala v štátnej správe, urobila ďalší krok v snahe dostať sa do armády práve na prebiehajúcu misiu na Slovensku. "Počas tejto misie som v práci dala výpoveď. Toto bol pre mňa impulz. V civilnom živote som sa bála dať výpoveď. Bála som sa zmeny, aby som napríklad nebola pol roka bez práce," povedala. S rodinou sú členovia aktívnej zálohy v kontakte napríklad cez telefón. "S dcérami mám blízky vzťah. Voláme si každý deň," povedala desiatníčka. Vo voľnom čase, podobne ako kolegovia, tiež číta, jazdí na výlety a športuje.

Slobodník zase uviedol, že prácu v uniforme je možné s bežným život skĺbiť, pretože aktívna záloha je koníček, ktorý ho napĺňa. Doplnil, že práve na misii na Slovensku prvýkrát strieľal zo zbrane RPG, ktorá v boji slúži proti pancierovým vozidlám vrátane tankov. "Každému, kto premýšľa o vstupe do zálohy či do armády, to môžem odporučiť. Ja si pamätám armádu za bývalého režimu - direktívne riadenie a nie veľmi priateľský prístup. Ten systém sa zmenil obrovským spôsobom. Armáda je nezastupiteľná v každom štáte," povedal slobodník , ktorý základnú vojenskú službu absolvoval ešte v komunistickom Československu. 

Česká armáda mala na začiatku novembra zaradených do aktívnej zálohy takmer 4100 osôb, z toho bolo zhruba 440 žien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok