Írsko a Portugalsko žiadajú o predĺženie splatnosti úverov

SITA
22.1.2013 10:03

Írsko aj Portugalsko požiadali na pondelňajšom stretnutí ministrov financií eurozóny (Eurogroup) o predĺženie splatnosti časti svojej finančnej pomoci. Krajinám by to zjednodušilo návrat k normálnemu požičiavaniu na finančných trhoch. Novinárov o tom informoval írsky minister financií Michael Noonan.

Írsko a Portugalsko žiadajú o predĺženie splatnosti úverov
SITA

Podľa jeho vyjadrenia návrh predstavili spolu so svojím portugalským kolegom. "Našli sme spôsob, ako žiadosť predložiť spoločne," povedal Noonan. "Ak by ste mali termínovanú pôžičku na prístavbu domu a vedeli by ste ju premeniť na hypotéku, ktorá je rozložená na dlhšie obdobie, vaše zaťaženie pri splácaní by kleslo. Použili sme tento príklad a skupina predstaviteľov náš návrh preskúma," dodal.

Írsko dostalo v rámci medzinárodnej finančnej pomoci pôžičku zo záchranného fondu eurozóny, Európskeho fondu finančnej stability (EFSF), vo výške 17,7 mld. eur. Možnosť splatiť ju neskôr by podľa Noonana mohla znamenať pre Írsko zásadnú úsporu. "Hovoríme o ušetrení niekoľkých miliárd," povedal minister. Dublin pri záchrane získal úver vo výške ďalších 22,5 mld. eur aj od Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM), o predĺženie jeho splatnosti chce Noonan požiadať Eurogroup v utorok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok