Ekonomická redaktorka Buchláková: Energetická kríza je len politickým rozhodnutím

20.11.2022 20:00

Za energetickú krízu, ani za rapídnu infláciu vo svojej podstate nemôže pandémia či Putin. Môže si za ne Západ sám. V komentári denníka Wall Street Journal to píše člen jeho redakčnej rady Joseph Sternberg.

Ekonomická redaktorka Buchláková: Energetická kríza je len politickým rozhodnutím
ta3/Lenka Buchláková

Vyvážený mix

Európske ceny elektriny nie sú vysoké náhodou, sú tak nastavené politikmi, myslí si Lacalle a poukazuje na exponenciálny nárast dotácií, regulovaných nákladov a ceny emisných kvót CO2, čo  sú všetko politické rozhodnutia. Vlády presadzujú vybrané technológie v rámci energetického mixu, monopolizujú a obmedzujú licencie, zakazujú investície do niektorých technológií, inde ich prikazujú alebo niektoré odvetvia zatvárajú. Napríklad prikážu zatvoriť jadrové elektrárne a vo väčšej miere sa spoliehať na zemný plyn a hnedé uhlie, ako v prípade Nemecka. Alebo privedú svoju vlajkovú verejnú spoločnosť na pokraj bankrotu intervenčnými tarifami, ako napríklad Francúzsko. Alebo, podobne ako Španielsko, vytvoria diplomatický konflikt so svojím najväčším dodávateľom zemného plynu Alžírskom a spolu s ním zdvojnásobuje nákupy plynu z Ruska od začiatku vojny do júla 2022.

Ak by dnes Európa mala 100 % kombináciu solárnej a veternej energie, bola by nadmerne nestála a prerušovaná a v obdobiach nízkej dostupnosti slnečného a veterného žiarenia by zvýšila závislosť od zemného plynu, ktorý je potrebný ako záloha, či potrebu vodných a jadrových elektrární, ktoré fungujú za každého počasia. Navyše, obnoviteľné zdroje energie, ktoré sú pozitívne vo vyváženom energetickom mixe, neznižujú závislosť od iných krajín, ako je Čína, pokiaľ ide o lítium, hliník či meď.

Lacalle tvrdí, že sa Európa dostala do tejto krízy kvôli arogancii a ignorancii zo strany zákonodarcov, ktorí kontrolujú energetický mix. Intervenčná energetická politika podľa neho úplne zlyhala a viac zásahov už nič nerieši. Prikláňa sa preto k vyváženému mixu s jadrovou energiou, vodnou energiou, plynom a obnoviteľnými zdrojmi.

Viac o energetickej kríze sa dozviete už 2.decembra na obrazovkách TA3. TOP odborníci zo Slovenska a zahraničia sa stretnú na Energetickej konferencii, kde sa dozviete, aké alternatívy a možnosti máme v tomto smere u nás a vo svete.


Sledujte nás aj na youtube TA3 už 2. decembra od 9.00h. do 16.00h.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok