Skrachovaná kryptoburza FTX dlhuje najväčším veriteľom miliardy, požiadala súd o ochranu

ta3 čtk
21.11.2022 10:02

Skrachovaná kryptoburza FTX dlhuje 50 najväčším veriteľom takmer 3,1 miliardy dolárov. S odvolaním sa na podanie na americkom súde o tom informoval spravodajský server BBC. Kolaps druhej najväčšej kryptoburzy na svete otriasol celým odvetvím kryptomien. Súdne vypočutie pred americkým súdom bolo stanovené na utorok.

BITCOIN 1140px (Twitter/ ABC News)
Twitter/ ABC News

Z dokumentov, ktoré firma poskytla pri vyhlásení úpadku, vyplýva, že môže finančné prostriedky dlhovať až miliónu ľudí a firiem. Desiatim najväčším veriteľom, ktorých nemenovala, by mala splatiť 1,45 miliardy dolárov.

Po páde firmy odstúpil z vedenia jej zakladateľ Sam Bankman-Fried. Na jeho miesto nastúpil John Ray, bývalý likvidátor Enronu. V sobotu FTX uviedla, že začala revíziu svojich globálnych aktív a že pripravuje predaj alebo reorganizáciu niektorých podnikov.

Nie je jasné, koľko ľudia, ktorí majú na burze finančné prostriedky, dostanú na konci konkurzného konania späť. Mnohí odborníci varovali, že to môže byť len zlomok toho, čo do firmy vložili.

"Nikdy vo svojej kariére som nevidel také úplné zlyhanie firemnej kontroly a takú absolútnu absenciu dôveryhodných finančných informácií, ako tomu bolo tu," konštatoval Ray. Firemné prostriedky sa podľa neho používali na nákup osobných vecí a dokonca aj domov pre zamestnancov. Kontrola výdavkov spoločnosti nezodpovedala štandardom firemného vedenia financií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok