Pri protestoch v Iráne bolo zabitých už vyše 400 ľudí, sú medzi nimi aj desiatky detí

ta3 ČTK
20.11.2022 14:41

Pri protestoch, ktoré začali v Iráne v polovici septembra, prišlo o život najmenej 58 detí. Najmladší z nich mal osem rokov. Organizácia HRANA, ktorá monitoruje porušovanie ľudských práv v Iráne, v aktuálnej bilancii uviedla, že do soboty mali protesty 410 obetí medzi demonštrantami a 54 medzi členmi bezpečnostných síl. Zatknutých je viac ako 17.000 ľudí.

Pri protestoch v Iráne bolo zabitých už vyše 400 ľudí, sú medzi nimi aj desiatky detí
TASR/AP (ilu)

Demonštrácie začali v polovici septembra, keď vo väzbe zamrela 22-ročná Mahsá Amíníová, zatknutá kvôli zle nasadenému hidžábu. Akcie zamerané pôvodne na prísny zákon o zahaľovaní žien prerástli v protivládne protesty. Podľa denníka The Guardian je medzi mŕtvymi deťmi 46 chlapcov a 12 dievčat mladších ako 18 rokov. Len v minulom týždni je hlásených päť detských obetí, medzi ktorými bol deväťročný Kíjan Pírfalak. Bol jedným zo siedmich mŕtvych na proteste v meste Izeh na západe Iránu.

Príbuzní na piatkovom Kíjanovom pohrebe povedali, že bezpečnostné zložky strieľali aj na auto Pírfalakových, v ktorom chlapec sedel vedľa otca. Iránska polícia zodpovednosť za chlapcovu smrť odmietla.Protesty v Iráne neutíchajú a rastúci počet detských obetí svedčí o stupňovaní násilia, napísal web denníku The Guardian.

Veľa búrlivých demonštrácií sa koná na severe, v oblasti obývanej Kurdmi, odkiaľ pochádzala Amíníová. Od septembra tam prišli pri demonštráciách o život desiatky ľudí vrátane 12 detí, tri ďalšie deti zomreli vo väzbe. V iránskom Kurdistane skončilo za mrežami 200 neplnoletých Kurdov a 300 bolo pri streľbe zranených.

Podľa informácií zverejnených na sociálnych sieťach dnes v iránskom Kurdistane prišli o život štyria ľudia. Režim v tejto časti krajiny stupňuje represie, v Mahábade dnes bolo vidieť vojenský konvoj s dobre vyzbrojenými vojakmi a niektoré videá sprevádzal zvuk paľby ťažkých zbraní. Podľa exilovej organizácie ochrancov ľudských práv Hengaw do mesta vrtuľníky dopravili príslušníkov revolučných gárd.

Agentúra Reuters napísala, že gardy k tomu vo svojom vyhlásení uviedli, že sa na severe v Kurdistane posilňujú jednotky, aby zasiahli "proti teroristickým separatistickým skupinám". "Zaisťujeme bezpečnosť ľudí a naším mandátom je rozhodne zasiahnuť proti terorizmu," stojí vo vyhlásení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok