Bulharské úrady vypočúvajú päť osôb v súvislosti s útokom v tureckom Istanbule

ta3 čtk
19.11.2022 12:30

V Bulharsku vypočúvajú päť ľudí kvôli útoku, pri ktorom 13. novembra v Istanbule prišlo o život šesť ľudí. Turecké úrady podozrievajú z účasti na atentáte kurdskej milície v Sýrii YPG a Stranu kurdských pracujúcich (PKK).

Bulharské úrady vypočúvajú päť osôb v súvislosti s útokom v tureckom Istanbule
TASR/AP

"Päť ľudí bolo obvinených, že pomohli jednému z osnovateľov atentátu utiecť," povedala hovorkyňa generálneho prokurátora v Sofii Sijka Milevová. Podľa nej sa títo ľudia podieľali na zaistení logistiky útoku. Prokurátor požiadal o uvalenie väzby na štyri z pätice - tri sú z Moldavska a jeden z nemenovanej arabskej krajiny.

Explózia na ulici pre peších v centre Istanbulu zabila šesť ľudí a 80 ľudí zranila. V Turecku po nej zatkli 49 ľudí, súd nariadil neskôr väzbu pre 17 osôb vrátane hlavnej podozrivej. Tou je Sýrčanka Ahlam Albašírová, ktorá pri výsluchu povedala, že ju vycvičili v Sýrii členovia PKK. Priznala, že položila tašku s výbušninami na lavičku, ale tvrdí, že nepoznala jej obsah.

Do kontaktu s PKK prišla prvýkrát v roku 2017 prostredníctvom svojho vtedajšieho priateľa, a zostala s ňou v styku aj po rozchode s ním. PKK rovnako ako YPG akúkoľvek účasť na atentáte popreli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok