Významný krok pre bojovníkov za práva zvierat. Buckinghamský palác prestane podávať foie gras

ta3 čtk
19.11.2022 08:44

V rezidenciách britskej kráľovskej rodiny sa nebude podávať foie gras, teda tučná kačacia alebo husacia pečeň. Buckinghamský palác to v piatok potvrdil v liste bojovníkom za práva zvierat, uviedol spravodajský server BBC. Kráľ Karol III. je podľa médií dlhodobým odporcom tejto luxusnej delikatesy.

Buckinghamský palác 1140 px ilu (SITA/AP)
SITA/AP

Buckinghamský palác oznámil združeniu na ochranu zvierat PETA, že foie gras sa v kráľovských rezidenciách nekupuje ani nepodáva. Podľa aktivistov tento pokrm vzniká obzvlášť krutým spôsobom.

Foie gras je tučná pečeň vodných vtákov, predovšetkým husí a kačíc. Pri produkcii foie gras je vtákom zavedená niekoľkokrát denne priamo do žalúdka sonda, ktorou je im tam vpravené veľké množstvo kŕmnej zmesi, čo vedie k zväčšovaniu objemu pečene. V niektorých štátoch je tento spôsob vykrmovania vtákov zakázaný, inde je zase zakázaný predaj tučnej pečene.

Kráľ Karol sa už ako princ z Walesu zasadzoval za dobré životné podmienky v chovoch zvierat. Zákaz používania foie gras platí v jeho rezidenciách viac ako desať rokov a Karol sa zaslúžil aj o jeho zavedení v domoch ďalších členov kráľovskej rodiny. Teraz ako panovník potvrdil, že táto vybraná delikatesa zostane úplne mimo kráľovského jedálneho lístka.

List, ktorý dostalo združenie PETA potvrdzuje, že zákaz platí pre celú kráľovskú rodinu a pre všetky kráľovské rezidencie, medzi ktoré patrí škótske vidiecke sídlo Balmoral, panstvo Sandringham, hrad Windsor, zámok Hillsborough a Buckinghamský palác.

Viceprezidentka združenia Elisa Allenová list uvítala s tým, že ostatní by mali "nasledovať kráľov príklad a vynechať foie gras z jedálnička nielen počas tohtoročných Vianoc". V Spojenom kráľovstve platí podobne ako v Česku zákaz produkcie foie gras, ale nie zákaz predaja alebo dovozu tejto obľúbenej pochúťky.

Združenie PETA v súčasnej dobe tiež vedie kampaň za použitia umelej kožušiny namiesto hranostaja na kráľovské rúcho pri korunovácii. Tá sa bude konať 6. mája budúceho roka vo Westminsterskom opátstve v Londýne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok