Rada pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria v spoločnom vyhlásení odsúdila ruskú agresiu

ta3 čtk
19.11.2022 08:28

Väčšina zástupcov Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria APEC v sobotnom vyhlásení na záver dvojdňového summitu v Bangkoku odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu. Zhodu však krajiny nenašli, píše s odkazom na diplomatické zdroje agentúra Kjódó.

Rada pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria v spoločnom vyhlásení odsúdila ruskú agresiu
TASR/AP

"Väčšina členov dôrazne odsúdila vojnu na Ukrajine a zdôraznila, že konflikt pôsobí nesmierne ľudské utrpenie a zhoršuje existujúce problémy globálnej ekonomiky," uviedlo 21 lídrov krajín z ázijsko-tichomorského regiónu. Záverečné vyhlásenie schválili všetci účastníci, teda aj Rusko a Čína, ktorá sa opäť zdržala kritiky Moskvy za inváziu na Ukrajinu.

"Prejavili sa rôzne názory a odlišné posudzovanie situácie a sankcií," uvádza vyhlásenie, ktoré tak opakuje formulácie z nedávneho summitu krajín skupiny G20.

"APEC nie je fórum, ktoré má riešiť bezpečnostné témy, ale uznávame, že bezpečnostné otázky môžu mať zásadný vplyv na globálnu ekonomiku," stojí v záverečnom dokumente. Prítomní politici sa v ňom zaväzujú k presadzovaniu "významného, vyváženého a všeobecného rastu". Ukrajinský konflikt má podľa nich neblahý vplyv na ekonomický rast, infláciu, zásobovacie kanály a energetickú aj potravinovú bezpečnosť.

Summit APEC bol posledným zo série globálnych stretnutí v juhovýchodnej Ázii, predchádzali mu summity G20 na indonézskom ostrove Bali a Združenie krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v kambodžskom Phnompenhu.

Krajiny združené v APEC zastupujú zhruba polovicu globálneho obchodu a 60 percent svetových ekonomík. Do skupiny patria okrem iného Austrália, Spojené štáty, Čína, Rusko, Južná Kórea, Kanada či Japonsko a štáty juhovýchodnej Ázie a Latinskej Ameriky. Na samite v thajskej metropole sa podobne ako G20 na Bali nezúčastnil ruský prezident Vladimír Putin. Spojené štáty namiesto prezidenta Joea Bidena zastupovala viceprezidentka Kamala Harrisová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok