Súd rozhodol. Zakladateľku Theranosu Holmesovú odsúdil na vyše 11 rokov za podvody a sprisahanie

TA3 ČTK
19.11.2022 00:07

Súd udelil Elizabeth Holmesovej, zakladateľke farmaceutickej spoločnosti Theranos, trest odňatia slobody na 11 rokov a tri mesiace za podvod voči investorom, zákazníkom i pacientom. Firma Theranos sľubovala revolúciu v medicíne, konkrétne technológiu výrazne zjednodušujúcu krvné testy, ktorá sa neskôr ukázala ako chybná.

Obvodný sudca Edward Davila v kalifornskom San José, kde bola Holmesová porotou uznaná vinnou už v januári, tridsaťosemročnú podnikateľku odsúdil v troch bodoch investičného podvodu a v jednom bode sprisahania. Davila stanovil termín, kedy musí Holmesová nastúpiť do výkonu trestu, na apríl budúceho roka. Obhajcovia odsúdenej podľa Reuters požiadajú sudcu, aby mohla do tej doby po uhradení kaucie zostať na slobode.

Trest 11 rokov odňatia slobody je nižší ako 15 rokov, ktorý pre Holmesovú požadoval štátny žalobca, ale výrazne vyšší ako 18 mesiacov domáceho väzenia a verejnoprospešné práce, ktoré požadovala Holmesová. "Jej zločiny poškodili dôveryhodnosť a integritu, na ktorých stojí podnikateľská ekonomika Silicon Valley," uviedli v piatok žalobcovia pred vynesením rozsudku.

Holmesová na súde prehovorila v slzách krátko pred vynesenom rozsudku: "Som zdrvená z toho, ako som zlyhala. V posledných niekoľkých rokoch som každý deň cítila hlbokú ľútosť za to, čím si ľudia kvôli mojim chybám prešli," povedal odsúdená a ospravedlnila sa zamestnancom Theranos aj zasiahnutým pacientom.

Spoločnosť Theranos, ktorá bola založená v roku 2003, vyvíjala technológiu na laboratórnu analýzu, pri ktorej by namiesto klasických odberov stačila jediná kvapka krvi. Pochybnosti sa objavili, keď americký denník The Wall Street Journal začal na jeseň 2015 zverejňovať sériu článkov, v ktorých bývalí zamestnanci tvrdili, že krvné testy vykonávané Theranosom sú nespoľahlivé. Z podvodov bola obvinená zakladateľka firmy Holmesová a bývalý prezident spoločnosti Ramesh Balwani.

Hodnota spoločnosti Theranos sa v roku 2014 odhadovala na zhruba deväť miliárd dolárov a Holmesovú považovali za najmladšiu americkú miliardárku. Veľkú časť zo zhruba 900 miliónov dolárov, ktorými Theranos disponoval, jej poskytli investori vrátane napríklad mediálneho magnáta Ruperta Murdocha či rodiny niekdajšej americkej ministerky školstva Betsy DeVosovej. 

Vo vedení spoločnosti pred prepuknutím aféry boli aj bývalý šéf americkej diplomacie Henry Kissinger či exminister obrany James Mattis.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok