Kim Čong-un povedal, že na jadrové hrozby odpovie vlastným jadrovým útokom

TA3 ČTK
18.11.2022 23:50

Severokórejský vodca Kim Čong-un povedal, že na jadrové hrozby odpovie jadrovým útokom a na totálnu konfrontáciu totálnou konfrontáciou, píše agentúra Reuters.

Kim Čong-un povedal, že na jadrové hrozby odpovie vlastným jadrovým útokom
TASR/AP

Kim s manželkou a dcérou v piatok sledoval testovací odpal medzikontinentálnej balistickej rakety, ktorá by podľa japonského ministra obrany dokázala zasiahnuť pevninskú časť USA. V reakcii na test severokórejský vodca uviedol, že jadrové sily KĽDR sú schopné odradiť inú krajinu od jadrového útoku a vyzval na rozsiahlejší a intenzívnejší tréning jadrových jednotiek.

Testovací odpal rakety v piatok odsúdili USA, Japonsko, Južná Kórea aj ďalšie štáty, ktoré sa kvôli nemu zišli na okraji schôdzky Ázijsko-pacifického hospodárskeho spoločenstva v Bangkoku a sľúbili tvrdú reakciu. V pondelok sa bude tým zaoberať Bezpečnostná rada OSN.

Severná Kórea v tomto roku odpálila rekordný počet rakiet aj delostreleckých granátov, predovšetkým v reakcii na vojenské cvičenia USA, Japonska a Južnej Kórey, a v posledných dňoch varovala pred "urputnejšími vojenskými reakciami".

Severokórejská ministerka zahraničných vecí Čche Son-hui uviedla, že Washington "hrá hru, ktorú bude ľutovať", keď sa zúčastnil nedávneho trojstranného summitu s Južnou Kóreou a Japonskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok