Bieloruskí dodávatelia reťazca IKEA využívali prácu väzňov, tvrdí organizácia

TA3 ČTK
18.11.2022 21:03

Časť bieloruských dodávateľov švédskeho obchodného reťazca s nábytkom IKEA využívala vo výrobe prácu väzňov. Napísal to server Politico s odkazom na správu francúzskej mimovládnej organizácie Disclose. Podľa nej dodávatelia napríklad využívali pracovnú silu v trestaneckej kolónii pre mladistvých.

Ikea 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Švédska spoločnosť tvrdí, že v súčasnej dobe nemá priame obchodné vzťahy s firmami, ktoré sú v správe spomenuté. Obchodné vzťahy v krajine ukončila tento rok. Organizácia Disclose tvrdí, že má svedectvo a dokumentáciu, ktorá dokazuje, že desať bieloruských dodávateľov švédskeho reťazca využívalo vo výrobe prácu bieloruských väzňov. Medzi nimi sú pritom aj ľudia, ktorí skončili za mrežami kvôli svojmu politickému presvedčeniu. Bielorusko navyše nie je právnym štátom.

IKEA sa začala zásobovať u bieloruských dodávateľov v roku 1999. V marci oznámila, že pozastavuje vývoz a dovoz tovaru s Bieloruskom kvôli vojne na Ukrajine a v júni zmluvy s bieloruskými dodávateľmi ukončila, píše Politico. Predtým ale podľa bieloruských úradov jej nákupy v krajine výrazne rástli. V roku 2021 dosiahli objem 300 miliónov eur, v roku 2018 to bolo len 130 miliónov eur.

Jeden z prípadov, na ktoré organizácia upozorňuje, sa týka trestaneckej kolónie pre mladistvých IK-2, s ktorou spolupracovalo šesť dodávateľov švédskej firmy. Správa spomína spoločnosť Mogotex vyrábajúci textil a Borwood, ktorá sa venuje výrobe tovaru z dreva. 

"V súčasnosti nemáme so spomínanými spoločnosťami priame vzťahy," reagovala IKEA na správu. Podľa hovorcu berie spoločnosť informácie veľmi vážne a nemieni tolerovať porušovanie ľudských práv vo svojom dodávateľskom reťazci.

"Výroba v bieloruských trestaneckých kolóniách predstavuje veľmi rozvinuté hospodárske odvetvie s obchodnými spoločnosťami fungujúcimi priamo v týchto kolóniách," uviedol špecialista na Bielorusko Jauhen Kryžanuvski. Podľa neho stránky týchto firiem sú často na nerozoznanie od obvyklých podnikov. Tieto podniky fakticky používajú nútenú pracovnú silu, ktorá podľa mimovládnych organizácií dostáva mnohonásobne menší plat, než je v Bielorusku zvykom.

Disclose tiež upozorňuje, že IKEA v roku 2012 priznala, že jej dodávatelia využívali v 70. a 80. rokoch nútenú pracovnú silu politických väzňov vo východnom Nemecku. Spoločnosť vtedy uviedla, že ju to veľmi mrzí a že nedovolí, aby do výroby jej tovaru boli zapojení politickí väzni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok