Maďarský MOL obmedzil dodávky palív niektorým čerpacím staniciam, dotkne sa to 194 maloobchodníkov

TA3 ČTK
18.11.2022 17:46

Maďarská ropná a plynárenská spoločnosť MOL dočasne obmedzila dodávky pohonných hmôt niektorým maloobchodníkom. Oznámila to v piatok firma. Opatrenia zdôvodnili poklesom dovozu ropy z Ruska a zvýšeným dopytom súvisiacim s cenovým stropom pre pohonné hmoty, ktorý zaviedla maďarská vláda.

Čerpacia stanica tankovanie pumpa Diesel nafta pohonné hmoty ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Spoločnosť MOL uviedla, že obmedzila dodávky zákazníkom, ktorých nie je povinná zásobovať. Dodala, že opatrenie sa týka 194 maloobchodníkov, ktorí prevádzkujú zhruba desať percent čerpacích staníc v Maďarsku. Podľa firmy je opatrenie "nevyhnutné na zachovanie dodávok vo všetkých častiach krajiny", napísala maďarská spravodajská agentúra MTI.

Maďarský Zväz nezávislých čerpacích staníc v otvorenom liste požiadal firmu MOL aj premiéra Viktora Orbána, aby opatrenia zrušili a pomohli malým maloobchodným predajcom pohonných hmôt. Podľa zväzu sa obmedzenie dodávok dotkne pätiny čerpacích staníc, napísala agentúra Reuters.

V utorok sa v dôsledku poškodenia transformátora pri raketovom útoku zastavila prevádzka ropovodu Družba, ktorý privádza ruskú ropu cez Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Českej republiky. V stredu sa prevádzka obnovila, ale so zníženým tlakom.

Spoločnosť MOL v piatok uviedla, že dovoz ropy do Maďarska v dôsledku toho klesol. Poukázala tiež na problémy súvisiace s údržbárskymi prácami v jej hlavnej maďarskej rafinérii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok