Vozidlo severoírskej polície zničila explózia bomby, útok vyšetrujú ako pokus o vraždu

TA3 ČTK
18.11.2022 15:49

Dvaja severoírski policajti unikli zraneniu, keď ich vozidlo zničila zrejme explózia podomácky vyrobenej bomby. Polícia v piatok podľa agentúry AP informovala, že útok vyšetruje ako pokus o vraždu.

polícia írsko 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Severoírska polícia uviedla, že incident sa stal vo štvrtok v noci v meste Strabane a že sa javí ako "cielený útok na políciu". "Vyšetrovanie je v ranej fáze, avšak útok, ktorý pravdepodobne spôsobilo improvizované výbušné zariadenie, spôsobil poškodenie policajného vozidla a je vyšetrovaný ako pokus o vraždu dvoch policajtov," uviedla polícia.

Mierová dohoda z roku 1998 z veľkej miery ukončila tri desaťročia násilia v Severnom Írsku medzi proirskými republikánmi a probritskými polovojenskými skupinami. 

Stúpenci niekdajšej Írskej republikánskej armády (IRA) príležitostne naďalej vykonávajú útoky na bezpečnostné sily, ale žiadny z ich útokov nebol od roku 2019 úspešný. 

Mesto Strabane sa nachádza zhruba 130 kilometrov západne od Belfastu, blízko hranice s Írskom. Politici na oboch stranách hranice štvrtkový útok odsúdili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok