Hodnota stravného lístka by mala od budúceho roka stúpnuť, potvrdilo ministerstvo práce

ta3 TASR
18.11.2022 14:46

Minimálna hodnota stravného lístka by mala od Nového roka stúpnuť na 5,10 eura. Potvrdilo to Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR s tým, že cenu stravného upravuje rezort práce opatrením, ktoré bude po ukončení pripomienkového/legislatívneho procesu uverejnené v Zbierke zákonov.

jedlo tanier stravný lístok 1140 px (SITA/Ľudovít Vaniher)
SITA/Ľudovít Vaniher

"Predpokladáme, ak sa v legislatívnom procese nič nezmení, že opatrenie bude účinné od 1. januára 2023. Opatrenie však bude včas predtým, samozrejme, publikované v Zbierke zákonov," spresnil tlačový odbor MPSVR.

Rezort práce už 4. októbra v predbežnej informácii o návrhu opatrenia na zvýšenie súm stravného uviedol, že minimálna hodnota stravného lístka sa zvýši zo 4,80 na 5,10 eura.

Minimálna hodnota stravovacej poukážky je podľa Zákonníka práce 75 % stravného na pracovné cesty v trvaní od 5 do 12 hodín. Pri sume stravného 6,80 eura je minimálna hodnota stravovacej poukážky 5,10 eura. ZP určuje minimálnu hodnotu stravovacej poukážky, zamestnávateľ sa môže rozhodnúť poskytovať stravovaciu poukážku vo vyššej hodnote.

Zvýšením stravného na pracovné cesty MPSVR reaguje na vývoj indexov cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní. Stravné na pracovné cesty sa naposledy upravovalo opatrením o sumách stravného od 1. septembra. V auguste 2022 dosiahol mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní v SR hodnotu 105, čo predstavuje oproti základni zvýšenie o 5 percentuálnych bodov. Za základňu sa považuje príslušný kalendárny mesiac, podľa ktorého boli naposledy opatrením upravené sumy stravného.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok