Naučte sa oddychovať: Podľa odborníkov existuje až sedem druhov odpočinku

TA3/zm
26.11.2022 10:00

Aj oddychovať sa treba naučiť. Niekto dokáže prirodzene relaxovať, no je aj skupina ľudí, ktorá skrátka nepozná, čo je to nuda a polihovanie. Pri relaxovaní sa však netreba zamerať len na fyzické telo.

Naučte sa oddychovať: Podľa odborníkov existuje až sedem druhov odpočinku
Pexels

Existuje celkovo sedem druhov oddychu a každý jeden typ je podstatný pre regeneráciu tela a mysle.  

Fyzický oddych

Fyzický odpočinok pomáha telu zregenerovať sa a po dni preleňošenou na gauči vám to bude lepšie aj myslieť. Podľa odborníkov si treba aspoň raz za čas dopriať poobedný „šlofík“, alebo skrátka stráviť deň ničnerobením. Odporúčané dávkovanie je raz do týždňa.

Mentálny relax

Je jasné, že občas potrebujeme vypnúť aj hlavu. A práve to sa robí dosť ťažko, ak vás niečo trápi alebo máte povinností vyše hlavy. Na mentálnu regenráciu sa odporúča akákoľvek kreatívna činnosť. Či už siahnete po maľovaní, kreslení alebo sa zabavíte s ručnými prácami, myseľ sa bude sústrediť práve na tú činnosť, čiže na zaťažujúce myšlienky neostane priestor.  

Spoločenský oddych

V tomto prípade nejde len o veľkú spoločnosť, oddýchnuť si treba niekedy od všetkých ľudí, vrátane od partnera a detí. Spoločenský oddych by sa preto dal nazvať aj známym anglickým termínom „me time“. Raz za čas si doprajte deň, alebo aspoň poobedie, kedy sa nestretnete s nikým a budete samy so sebou. Možno nemusíte ani nič zvláštne robiť, len vám nikto nebude rušiť. A zaujímavé je, že práve takéto chvíle so sebou prirodzene prinesú aj mentálny či duchovný odpočinok.

Duchovný odpočinok

Nemusíte ísť meditovať do kláštora na to, aby ste sa spojili so svojim vnútrom. Niekedy postačí len večerné poďakovanie za drobnosti, ktoré vás cez deň potešili. Dobre si upracete vnútro a zhodnotíte, kde sú vaše silné či slabé stránky aj pri čítaní motivačnej literatúry. Sebarozvoj je dnes bežná téma, a ak sa oň aspoň trochu zaujímate, pochopíte, že aj tento druh odpočinku si treba niekedy naordinovať, aby ste sa vedeli pohnúť.  

Kreatívna pauza

Čím viac pracujete mysľou, tým viac sa vám bude žiadať aj kreatívna pauza, po ktorej práveže často prichádza múza. Ak pracujete s textami, zrazu sa môžete pri písaní zaseknúť, alebo vám nenapadne, ako pokračovať. A vtedy prichádza na rad tento typ odpočinku, Myseľ potrebuje nové vnemy, ktoré bežne nerobíte. Napríklad stráviť čas v prírode alebo si poriadne zašportovať a dať do tela. Občas postačí aj fyzická práca okolo domu.

Zmyslový odpočinok

Neustále svetlá, ruchy, šumy, vône i zápachy. Naše zmysly fungujú prakticky neustále a vyvolávajú v našom podvedomí množstvo asociácií, ktoré si možno ani neuvedomujete. Na tento typ odpočinku je najlepšia príroda, bez mobilov, samozrejme. Ak nemáte tú možnosť ísť niekde mimo ruchu veľkomesta, postačí aj jeden večer bez televízie, kedy bude doma zhasnuté a vy si skrátka oddýchnete od všetkého. Verte, že sa ráno zobudíte ako znovuzrodení.

Emocionálny oddych

V tomto prípade ide skôr o vypustenie všetkých emócii. Oddýchnuť si od nich veľmi nemáte ako, ale dať ich von spôsobí úľavu, o ktorú tu ide. V zahraničí je normálne mať svojho terapeuta, u nás je ešte stále bežne mať dobrú kamarátku, ktorej sa vyrozprávate zo všetkého. A keď takú nemáte, môžete si písať starý dobrý denník.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok