Moskva je ochotná naďalej rokovať s USA, no nie o Ukrajine, uviedol Rjabkov. Peskov tvrdí opak

ta3/ČTK
18.11.2022 11:51

Rusko je po plánovanom rusko-americkom rokovaní v Káhire o jadrových zbraniach, ktoré sa má uskutočniť koncom tohto mesiaca, ochotné rokovať s Washingtonom ďalej, a to na úrovni vyšších predstaviteľov. Novinárom to podľa agentúry TASS povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov. O Ukrajine sa ale Moskva s Washingtonom baviť nemieni, dodal.

Moskva je ochotná naďalej rokovať s USA, no nie o Ukrajine, uviedol Rjabkov. Peskov tvrdí opak
AP/Mikhail Metzel, Leon Neal (ilu)

V Turecku tento týždeň prvýkrát od začiatku vojny na Ukrajine rokovali ruskí a americkí predstavitelia, potvrdilo vo štvrtok ruské ministerstvo zahraničia. Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns a šéf ruskej rozviedky SVR Sergej Naryškin na svojom pondelkovom stretnutí v Ankare hovorili o "citlivých" otázkach, uviedla Moskva.

Podľa ruského ministerstva zahraničia budú diskusie pokračovať neskôr tento mesiac, pretože 29. novembra majú v Káhire začať rusko-americké rokovania o strategických zbraniach v rámci zmluvy Nový ŠTART. Rjabkov dnes na tlačovej konferencii odpovedal kladne na otázku, či sa po Káhire plánujú rusko-americké rokovania na vyššej úrovni.

"Ak dajú Američania najavo ochotu a záujem o takéto rokovania, tak sa im nebudeme brániť," povedal námestník. Uviedol tiež, že ruskú delegáciu v Káhire povedie zástupca šéfa odboru pre nešírenie zbraní z ruského ministerstva zahraničných vecí Vladimír Leontev. Zároveň ale dodal, že o Ukrajine, kde Rusko rozpútalo koncom februára vojnu, Moskva rokovať nechce.

"Čo sa týka Ukrajiny, tak s nimi (Američanmi) jednoducho nie je o čom hovoriť," uviedol Rjabkov. Vyhlásil, že Washington a Moskva majú v tomto ohľade diametrálne odlišné postoje, takže dialóg nie je možný. Moskva ale dúfa, že výsledok prinesú rokovania o vydaní ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta, väzneného v USA. Rokovania o výmene väzňov, súčasťou ktorých je But, podľa Rjabkova pokračujú pomocou "zvláštneho kanála".

Hovorca Kremľa nesúhlasí 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že neexistuje žiadna vyhliadka ani plány na summit medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a americkým prezidentom Joeom Bidenom. Uviedol to v reakcii na oznámenie ministra zahraničia Sergeja Rjabkova, ktorý uviedol, že Moskva je ochotná s Washingtonom rokovať na úrovni vyšších predstaviteľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok