Kremeľ priznal, že chce útokmi na infraštruktúru donútiť Kyjev k rokovaniam, tvrdí ukrajinský denník

TA3 ČTK
17.11.2022 21:17

Kremeľ priznal, že chce útokmi na ukrajinskú infraštruktúru donútiť prezidenta Volodymyra Zelenského k rokovaniam. S odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova o tom informoval denník Ukrajinska pravda.

Kremeľ priznal, že chce útokmi na infraštruktúru donútiť Kyjev k rokovaniam, tvrdí ukrajinský denník
TASR/AP

Denník citoval Peskovovo vyjadrenie z rozhovoru poskytnutého agentúre Interfax. Putinov hovorca podľa neho vyhlásil, že raketové údery na Ukrajine sú zamerané na takú infraštruktúru, ktorá "priamo alebo nepriamo súvisí s ich vojenským potenciálom". Nedostatok elektriny a tepla v mnohých ukrajinských oblastiach sú podľa Peskova dôsledkom toho, že kyjevské úrady odmietajú vyjednávať.

Kyjev dlhodobo deklaruje, že je ochotný rokovať s Moskvou o prímerí iba pod podmienkou, že sa ruské sily úplne stiahnu z Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vo videoprejave na summite G20 uviedol, že prišiel čas zastaviť vojnu na Ukrajine, čo by sa malo stať na základe ním navrhnutého plánu. 

Vojna by podľa neho mala skončiť "spravodlivo" a na základe Charty OSN a medzinárodného práva. Zelenskyj pritom zopakoval, že Rusku nemožno dôverovať. Po Zelenom prejave nasledovali doteraz najsilnejšie ruské vzdušné útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

Ukrajina už niekoľkokrát zopakovala, že rozhovory neodmieta, nechce ale rokovania založené na ruských požiadavkách. Na začiatku októbra navyše ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal nariadenie, ktoré znemožňuje diplomatické rokovania ukrajinských predstaviteľov menovite s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok