Rusko verdikt k MH17 odsúdilo, rozhodnutie označilo za politickú objednávku

TA3 ČTK
17.11.2022 18:36

Rusko štvrtkové rozhodnutie holandského súdu v súvislosti so zostrelením letu MH17 nad východnou Ukrajinou v roku 2014 odsúdilo. Podľa Moskvy bol verdikt urobený na politickú objednávku a "opomenul nestrannosť", citovala z vyhlásenia ruskej diplomacie agentúra Reuters.

Rusko verdikt k MH17 odsúdilo, rozhodnutie označilo za politickú objednávku
TASR/AP

"V priebehu súdneho procesu bol súd pod bezprecedentným tlakom holandských politikov, žalobcov a médií, aby priniesol politicky motivovaný výsledok," uviedlo ruské ministerstvo zahraničia. "Proces v Holandsku sa pravdepodobne stane jedným z najškandálnejších v histórii súdnych konaní," dodalo.

Súd v holandskom Haagu vo štvrtok v neprítomnosti odsúdil na doživotie dvoch Rusov - Igora Girkina a Sergeja Dubinského - a ukrajinského občana Leonida Charčenka, ktorých zistil vinnými z vraždy všetkých 298 cestujúcich a členov posádky malajzijského lietadla na linke MH17. 

Štvrtého obžalovaného, ruského občana Olega Pulatova, oslobodil viny pre nedostatok dôkazov. Dopravné lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines bolo podľa súdu v lete 2014 zostrelené raketou ruskej výroby odpálenou z poľa na separatistami ovládanom východe Ukrajiny, ktorý v tom čase kontrovalo Rusko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok