Dohodu o vývoze obilnín z Ukrajiny predĺžili, súhlasí aj Rusko. Ide o dôležitý krok v boji proti potravinovej kríze

ta3 TASR
17.11.2022 10:43

Dohoda umožňujúca bezpečný vývoz ukrajinských obilnín cez Čierne more napriek ruskej invázii bola predĺžená, oznámila vo štvrtok Organizácia Spojených národov. Platnosť dohody mala pôvodne vypršať najbližší víkend. Ruské ministerstvo zahraničia informovalo, že s predĺžením dohody súhlasí.

Ukrajinský minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov uviedol, že bolo vyrokované predĺženie dohody o 120 dní. Označil to za "ďalší dôležitý krok v celosvetovom boji proti potravinovej kríze", informovala stanica Sky News.

O tom, že dohoda zostane v platnosti ďalšie štyri mesiace "za súčasných podmienok", hovoril aj vysokopostavený turecký predstaviteľ vo vyjadrení pre agentúru AFP.

Generálny tajomník OSN António Guterres privítal súhlas všetkých strán s predĺžením dohody, ktorú s Ukrajinou a Ruskom podpísali OSN a Turecko pôvodne v júli na obdobie štyroch mesiacov.

"Vítam dohodu všetkých strán o pokračovaní čiernomorskej obilninovej iniciatívy s cieľom uľahčiť bezpečnú plavbu pri vývoze obilnín, potravín a hnojív z Ukrajiny," uviedol Guterres vo vyhlásení.

OSN je podľa neho "plne odhodlaná odstrániť zostávajúce prekážky vývozu potravín a hnojív z Ruskej federácie", čo je súčasť dohody, ktorú Moskva považuje za rozhodujúcu.

Rusko v októbri pozastavilo svoju účasť na plnení dohody, po niekoľkých dňoch sa k nej však vrátilo. Zmiernilo to obavy z ďalšieho narušenia vývozu trasami v Čiernom mori, ktoré neboli bezpečné po februárovom začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok