Slušnosť je schopná zmeniť režim, je to tichá sila, povedala o 17. novembri Čaputová

ta3 tasr
16.11.2022 18:47

"Slušnosť nie je slabosť" je pre slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú tento rok odkazom 17. novembra. Povedala to po tom, ako v stredu položila kvety a zapálila sviečku pri pamätníku Nežnej revolúcie na ulici Národní (bývalá Národní třída) v Prahe.

dghg
TASR/Jaroslav Novák

"Slušnosť, na Slovensku nežnosť, alebo zamatovosť, ktorá je s revolúciou spojená, znamenala napokon zmenu režimu a otvorenie slobody," poznamenala prezidentka. Slušnosť je podľa Čaputovej možno tichšia, nenápadnejšia, ale vo výsledku znamená, že je schopná zmeniť režim. "Toto je dôležitý odkaz, ktorý teraz vnímam ešte intenzívnejšie ako v minulosti," dodala Čaputová.

"Je to tichá sila, ale je to sila, ktorá je prítomná a verím, že sa uplatní vždy na dôležitých hodnotových križovatkách v našich aktuálnych udalostiach v Čechách aj na Slovensku," doplnila. Z novodobej histórie sa podľa prezidentky javí, že sa uplatnila vždy a ľudia si podľa jej slov vedeli vybrať dobre – či už prejaviť názor, alebo vyžiadať si zmenu.

Zuzana Čaputová v stredu navštívila Prahu, aby si aj v hlavnom meste Českej republiky pripomenula Deň boja za slobodu a demokraciu, ktorý Slovensko a Česká republika oslávia 17. novembra. Program zhodnotila ako veľmi intenzívny a obohacujúci.

Predpoludním sa stretla s českým prezidentom Milošom Zemanom na Pražskom hrade, popoludní diskutovala so študentmi Fakulty sociálnych štúdií Univerzity Karlovej o nenávistných prejavoch. Navštívila aj Knižnicu Václava Havla a večer sa chystá na divadelné predstavenie "Vina?" v Dejvickom divadle. Po jeho skončení bude diskutovať s divadelníkmi. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok