USA na budúci rok v Nemecku umiestnia päťsto dodatočných vojakov

ta3 čtk
16.11.2022 15:50

Spojené štáty v roku 2023 umiestnia na svojej základni v bavorskom Ansbachu dodatočných 500 vojakov. Oznámila to dnes bavorská vláda, ktorá to označila za jasné posilnenie bezpečnosti celej Európy. Vyslanie dodatočných 500 amerických vojakov do Nemecka už vlani v apríli ohlásil americký minister obrany Lloyd Austin a záväzok tento rok v júni na summite NATO zopakoval prezident USA Joe Biden.

Stoltenberg privítal amerických vojakov na leteckej základni pri Čiernom mori
TASR/AP

V Ansbachu bude novo umiestnená ženijná brigáda a delostrelecký prápor protivzdušnej obrany. Spolu s 500 americkými vojakmi do Bavorska prídu aj ich rodinní príslušníci, celkom tak pôjde o tisícku ľudí. Spolu s posilnením americkej vojenskej prítomnosti v Ansbachu investujú do roku 2032 USA do tamojšej posádky 1,6 miliardy dolárov.

"Veľký deň pre Bavorsko," uviedol šéf úradu bavorskej vlády Florian Herrmann. "Je to významný signál transatlantickému bezpečnostnému partnerstvu, že americký prezident Biden tak rýchlo na činy premenil svoje oznámenie zo summitu NATO v Madride, že vyšle do Európy ďalších amerických vojakov," dodal.

Biden na summite Severoatlantickej aliancie ohlásil vyslanie dvoch letiek najmodernejších stíhačiek F-35 do Británie, zvýšenie počtu torpédoborcov v španielskej námornej základni Rota zo štyroch na šesť a vytvorenie nového armádneho veliteľstva v Poľsku. Povedal tiež, že USA posilnia svoju vojenskú prítomnosť v Rumunsku, Pobaltí, Nemecku a Taliansku.

O navýšení počtu amerických vojakov v Nemecku hovoril vlani v apríli v Berlíne americký minister obrany Lloyd Austin. Administratíva bývalého republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa chcela počet amerických vojakov v Nemecku znížiť asi o tretinu, ale jeho demokratický nástupca Biden sťahovanie zastavil. V Nemecku slúži asi 35.000 amerických vojakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok