Ropovodom Družba podľa maďarského ministra opäť do Maďarska prúdi ropa

ta3 čtk
16.11.2022 15:37

Ropovodom Družba do Maďarska znovu prúdi ruská ropa. Povedal to dnes maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó. Potrubie ale po odstávke funguje zatiaľ so zníženým tlakom. Družba privádza ruskú ropu cez Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Českej republiky, kvôli raketovému útoku ale bola na ukrajinskom území od utorkového večera mimo prevádzky.

Sankcie na ropu a plyn z Ruska sú len otázkou času, ...predseda Európskej rady
TASR/AP

Zariadenie bolo odstavené z prevádzky kvôli zásahu transformátora, ktorý je pre fungovanie ropovodu nevyhnutný. Podľa Ukrajincov zasiahla transformátor ruská raketa, samotné potrubie poškodené nebolo.

Slovensko ani Česká republika v súvislosti s odstávkou ropovodu žiadne problémy nenaznamenali. Rafinérie v Litvínove a Kralupoch nad Vltavou prevádzkuje spoločnosť Orlen Unipetrol, ktorá podľa údajov z tohto roku spracováva vo svojich rafinériách 16 rôznych druhov ropy z desiatky krajín. Závislosť na ruskej rope sa podľa firmy znížila už pod 50 percent.

Ukrajina sa v utorok stala terčom ruských raketových útokov. Večer dopadla na poľské územie blízko Ukrajiny strela a teraz sa zisťuje, či ju vypálili Rusi, alebo Ukrajinci. Predbežné závery podľa médií naznačujú, že išlo o strelu vypálenú z Ukrajiny, zrejme v obrane proti raketovým útokom z Ruska.

Szijjártó ráno povedal, že hovoril so svojím poľským náprotivkom a že Budapešť čaká, k akému záveru Varšava dôjde pri svojom vyšetrovaní. Poľský prezident Andrzej Duda neskôr oznámil, že raketu zrejme vystrelila ukrajinská protivzdušná obrana. Premiér Mateusz Morawiecki dodal, že Poľsko tak zrejme nebude musieť aktivovať článok 4 Severoatlantickej zmluvy. Podľa tohto článku sa zmluvné strany zaväzujú spoločne konzultovať vždy, keď podľa názoru ktorejkoľvek z nich bude ohrozená územná celistvosť, politická nezávislosť alebo bezpečnosť zmluvnej strany.

Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok večer zvolal mimoriadne zasadnutie bezpečnostnej rady a dnes ráno sa najnovším vývojom v rusko-ukrajinskom konflikte začala zaoberať maďarská vláda. Posudzovala hlavne vojenskú a energetickú bezpečnosť Maďarska. V Poľsku po dopade zvyškov strely v utorok zahynuli dvaja ľudia.

Napriek vojne na Ukrajine cez územie tejto bývalej sovietskej republiky pokračuje tranzit ruských energetických surovín ďalej do strednej Európy relatívne bez problémov. Rusko naďalej posiela cez Ukrajinu zemný plyn, aj keď menej ako v minulosti. Ukrajina v máji jednostranne prerušila tranzit plynu cez stanicu Sochranovka, kadiaľ prúdila ďalej do Európy zhruba tretina celkového objemu ruského plynu vtedy prepravovaného cez Ukrajinu. Kyjev svoje rozhodnutie už ďalej neumožňovať tranzit ruského plynu zdôvodnil aktivitami ruských okupačných síl.

Ruské vojská napadli Ukrajinu 24. februára so zdôvodnením, že musia ochrániť ruské obyvateľstvo žijúce na východe Ukrajiny, kde spolu od roku 2014 bojujú ukrajinskí separatisti s vojenskými jednotkami kyjevskej vlády. Moskva svoje vojnové ťaženie nikdy nenazvala vojnou, namiesto toho ich označuje za špeciálnu vojenskú operáciu.

Ruské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že pri utorkových útokoch na ukrajinské územie zasiahlo všetky vytýčené ciele. Ruská diplomacia bez ďalších podrobností uviedla, že zastavenie dodávok ropovodom Družba je možná práca Kyjeva, ktorý tým chce zvýšiť tlak na členské štáty NATO.

Ceny ropy na svetových trhoch sa dopoludnia začali zvyšovať, podľa analytikov to však bola skôr reakcia na incident blízko ománskych brehov. Tam bol projektilom zasiahnutý ropný tanker, nikomu sa ale nič nestalo a loď má iba menšie poškodenie trupu. Severomorská ropa Brent sa okolo poludnia predávala za viac ako 94 dolárov za barel a vykazovala asi polpercentný rast.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok