Generáli krajín V4 rokovali o spolupráci, vojne aj migrácii. Zúčastnil sa aj predstaviteľ ozbrojených síl Ukrajiny

ta3/TASR
16.11.2022 13:01

Náčelníci generálnych štábov ozbrojených síl krajín Vyšehradskej štvorky v uplynulých dňoch rokovali na území Slovenska o vzájomnej spolupráci, podpore Ukrajiny i nelegálnej migrácii. Na rokovaní sa zúčastnil aj predstaviteľ ozbrojených síl Ukrajiny.

ONLINE: Nezvestných sú na Ukrajine tisíce. Rusko využíva moderné technológie na šírenie teroru, tvrdí Zelenská
TASR/AP

Generáli zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska na stretnutí potvrdili príspevky do hlavných vojenských aktivít krajín V4; osobitnú pozornosť venovali pokračovaniu projektu spoločnej bojovej skupiny Európskej únie krajín V4.

"Som rád, že moji kolegovia podporili novú iniciatívu slovenského predsedníctva V4, ktorou chceme podporiť zdieľanie poznatkov a praktických skúseností z prebiehajúcich vojenských operácií vrátane užšej spolupráce našich ozbrojených síl s ozbrojenými silami Ukrajiny. Naším spoločným cieľom je, aby sme tieto cenné poznatky čo najlepšie využili pri výcviku a dlhodobom rozvoji našich ozbrojených síl," uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko.

Na spoločnom rokovaní s predstaviteľom ozbrojených síl Ukrajiny generáli krajín V4 opätovne odsúdili vojenskú agresiu Ruskej federácie a Ukrajinu uistili o pokračovaní vojenskej a nevojenskej podpory. "Verím, že s generálom Zalužným na najbližšom rokovaní náčelníkov generálnych štábov ozbrojených síl krajín V4 spoločne vyhodnotíme prínos konkrétnych aktivít na podporu zdieľania poznatkov a skúseností na všetkých úrovniach velenia ozbrojených síl," dodal Zmeko.

Témou rokovania boli aj dosahy nárastu nelegálnej migrácie na bezpečnostnú situáciu v krajinách V4. Generáli hovorili aj o podpore, ktorú jednotlivé ozbrojené sily poskytujú pri zvládaní aktuálnej vlny nelegálnej migrácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok