V poľských cukrovinkách našli jed, slovenské reťazce zareagovali

TA3, TASR
21.1.2013 15:38

Do niektorých sušienok od poľského výrobcu Magnolia, vyrobených sa dostal jed na potkany. Slovenské reťazce sťahujú nebezpečné cukrovinky z trhu, potravinová inšpekcia vyzýva zákazníkov na opatrnosť.

V poľských cukrovinkách našli jed, slovenské reťazce zareagovali

V Poľsku sa zistila kontaminácia sušeného mlieka jedom na hlodavce. Prípadom sa zaoberá poľská prokuratúra. Sušené mlieko sa použilo ako zložka na výrobu 9 druhov vaflových trubičiek s rôznymi náplňami v spoločnosti Magnolia, s. p. o.

Poľsko o tejto skutočnosti informovalo 19. januára 2013 cez rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá. Podľa výstražného hlásenia cukrovinku distribuovali na území celého Poľska, tri druhy tiež do ČR, na Slovensko, do Nemecka a Litvy.

Nebezpečné výrobky u nás sťahujú z predaja

Podľa doterajších zistení niektoré druhy vaflových trubičiek Stilla Dolce Cocoa Rolls 2x50 g (Rurka waflowa oblewana we wnątr z kremem czekoladowym z czekolady mlecznej), Vanila wafles (Wafle z kremem waniliowym), Wafle Max (Rurka waflowa sucha cienka 70 g), Poesia Milk Cream (Wafle mleczne Poezja), Wiener Eiswaffel (Wafle z kremem waniliowym) boli dovezené na Slovensko a predávané v spoločnosti TESCO Stores a Kaufland.

Obe spoločnosti sťahujú výrobky z predaja. Informovala o tom vedúca kancelárie ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Paulína Komarová.

"Spoločnosť TESCO Stores, a. s., doviezla len jeden druh trubičiek, a to s vanilkovým krémom s dátumom minimálnej trvanlivosti 21. apríla 2013 a 10. mája 2013. Tieto nedistribuuje a sú sťahované z predaja. Spoločnosť Kaufland SR, v. o. s., sťahuje z predaja Stilla Dolce trubičky plnka kakao, 2x50g," spresnila.
Inšpektori úradnej kontroly potravín podľa nej vykonávajú kontroly v obchodnej sieti, pretože cukrovinky sa mohli dostať k slovenským spotrebiteľom aj inou cestou, ako priamou dodávkou od výrobcu z Poľska - spoločnosti Magnolia, s. p. o., do obchodných reťazcov.

"Vyzývame preto spotrebiteľov, aby nekonzumovali oblátky Stilla Dolce Cocoa Rols, Vanila wafles, Wafle Max, Poesia Milk Cream, Wiener Eis waffel vyrobené po 22. novembri 2012, teda s dátumom minimálnej trvanlivosti 21. apríla 2013 a neskôr. Zakúpené oblátky je potrebné vrátiť do obchodu, kde boli zakúpené. V žiadnom prípade ich nie je možné použiť ako krmivo pre zvieratá," upozornila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok