V skupine G20 je teroristický štát, tvrdí Zelenskyj. Výbuch rakety označil za ruský odkaz jej lídrom

ta3 tasr
16.11.2022 09:44

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal v stredu lídrom skupiny G20, že je medzi nimi prítomný "teroristický štát". Zároveň obvinil Rusko z raketového útoku na poľské územie, pri ktorom v utorok zahynuli dvaja ľudia. Informuje agentúra AFP.

V skupine G20 je teroristický štát, tvrdí Zelenskyj. Výbuch rakety označil za ruský odkaz jej lídrom
TASR/AP

Zelenskyj sa lídrom skupiny G20 na summite na indonézskom ostrove Bali prihovoril prostredníctvom videa. Zásah poľského územia raketou označil za "skutočné vyhlásenie Ruska, ktoré (Moskva) priniesla na summit G20".

Raketa zasiahla v utorok poľnohospodársky objekt v poľskej obci Przewodów. Poľský prezident Andrzej Duda povedal, že vyšetrovatelia ešte nevedia s istotou povedať, kto raketu vystrelil, ani kde bola vyrobená. Podľa amerického prezidenta Joea Bidena je však nepravdepodobné, že raketa bola odpálená z ruského územia.

Ukrajinský prezident napriek tomu tvrdí, že za incidentom stojí Rusko, ktoré v ten istý deň – v utorok – spustilo ďalší mohutný raketový útok na ukrajinské mestá.

"Je medzi vami teroristický štát a my sa mu bránime. Taká je realita," povedal Zelenskyj vo svojom druhom príhovore na summite G20. V stredu však už na Bali neboli prítomní niektorí predstavitelia krajín G20 vrátane ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Ukrajinský prezident zároveň vyzval v súvislosti s incidentom v Poľsku na "rýchlu reakciu".

Spojenci Ukrajiny však v tejto veci postupujú opatrne. Biden uviedol, že akákoľvek odpoveď príde až po vyšetrení tohto incidentu. "Zabezpečíme, aby sme presne zistili, čo sa stalo... a potom spoločne určíme náš ďalší krok," povedal Biden po rozhovoroch so spojencami v rámci summitu G20.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok