Lídri krajín G7 a NATO Poľsku ponúkli pomoc s vyšetrovaním. Erdogan tvrdí, že Rusko výbuch nespôsobilo

ta3 čtk
16.11.2022 08:22

Predstavitelia krajín skupiny G7 a Severoatlantickej aliancie, ktorí sú na summite veľkých ekonomík G20 v Indonézii, ponúkli Poľsku pomoc s vyšetrovaním utorkového výbuchu rakety na východe krajiny. Povedala to v stredu šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Lídri krajín G7 a NATO Poľsku ponúkli pomoc s vyšetrovaním. Erdogan tvrdí, že Rusko výbuch nespôsobilo
TASR/AP

Podľa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorého krajina je členom NATO, ale Rusko nemá s utorkovou explóziou čo dočinenia, píše agentúra Reuters. Výbuch na východe Poľska zabil dvoch ľudí.

Šéfka Európskej komisie uviedla, že predstavitelia krajín G7 a NATO, ktorí sa zúčastnili summitu G20, odsúdili masívne raketové útoky, ktoré v utorok Rusko podniklo proti civilnej infraštruktúre a energetickej sieti na Ukrajine. "My všetci odsudzujeme brutálne činy Ruska," uviedla na videu zo summitu. "Ponúkame plnú podporu a pomoc Poľsku s vyšetrovaním," dodala von der Leyenová.

Turecký prezident Erdogan na tlačovej konferencii na Bali povedal, že Rusko výbuch na východe Poľska nespôsobilo. Podľa neho vyhlásenia Moskvy aj amerického prezidenta Joea Bidena, podľa ktorého je nepravdepodobné, že poľské územie zasiahla raketa z Ruska, ukazujú, že "Rusko s tým nemá čo dočinenia". Erdogan povedal, že o situácii bude chcieť hovoriť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, keď sa vráti do Ankary.

V poľskom meste Przewodów pri hraniciach s Ukrajinou sa v utorok popoludní ozvala explózia, pri ktorej podľa poľských úradov zahynuli dvaja ľudia. Poľské ministerstvo zahraničia neskôr uviedlo, že tam spadla raketa vyrobená v Rusku. Traja nemenovaní americkí činitelia podľa agentúry AP neskôr tvrdili, že podľa predbežných zistení zrejme vypálili raketu ukrajinskej ozbrojenej sily v snahe zastaviť prilietajúcu ruskú strelu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok