Takto to robia úspešní ľudia: Osvojte si ich návyky, bude sa vám viac dariť nielen v kariére

TA3/zm
23.11.2022 08:00

Úspešní ľudia nedosiahli to, kde sú dnes, len tak zo dňa na deň. Bez ohľadu na to, o akej kariére sa bavíme, toto majú spoločné.

Takto to robia úspešní ľudia: Osvojte si ich návyky, bude sa vám viac dariť nielen v kariére
Pexels

Osvojte si aj vy niekoľko návykov, ktoré robia ambiciózni ľudia. Práve vďaka nim stíhajú skĺbiť kariéru s osobným životom a v oboch smeroch sa im darí.

Pozitívni ľudia

Je vedecky dokázané, že najviac nás ovplyvňuje päť ľudí, s ktorými sa stretávame prakticky denne. Kým niektorých si môžete vybrať, iní sú vám do života daní, napríklad prácou. Je však len na vás, do akej miery budete komunikovať a nadväzovať vzťahy, pretože pravidlo číslo jeden znie obklopovať sa pozitívnymi ľuďmi. Tí, ktorí sú vo svojej každodennej práci úspešní, totiž nemajú čas debatovať o tom, čo je zlé a že veci nefungujú. Sústredia sa na to, čo je dobré a ako to zlepšovať.

Vďačnosť

Na princíp pozitívneho uvažovania nadväzuje aj druhé pravidlo úspešných ľudí, a to vďačnosť. Poďakujte sa za to, čo máte, pretože ani to nie je samozrejmosť. A vždy existuje na svete niekto, kto nemá ani to čo vy. Niekedy stačia maličkosti, ktoré vám urobia dobrý deň a zlepšia náladu. Práve na také sa sústreďte a vždy, keď si podobný okamih uvedomíte, zastavte sa v duchu poďakujte.

Zoznamy úloh

Samozrejme, pracovný úspech nie je len o nastavení mysle, aj o tvrdej práci. K tej vám pomôžu zoznamy akéhokoľvek druhu. Je potrebné vypísať si svoje povinnosti. Rozdielny môže byť len systém. Niekto si robí mesačné plány, niekto týždenne, ale zrejme najviac sa osvedčili denné „to do listy“. Zoraďte povinnosti podľa priority alebo do časových blokov. Značte si doslova všetko, aj to, keď treba len niekomu zatelefonovať alebo sa pripomenúť. Pretože systém a dobrá organizácia stoja za väčšinou úspechov.

Ranné vtáčatá i nočné sovy

Hovorí sa, že úspešní ľudia vstávajú skoro ráno. Pretože je mylná predstava, že ten, kto už niečo dosiahol, môže doobeda vyspávať a peniaze mu nabiehajú samé. Ide o to, že máte režim. Podobne ako zoznamy úloh funguje aj organizácia vlastnej osoby. Treba si stanoviť plán a ak vám nevyhovuje ranné vstávanie, pretože nie každý je ten typ, pokojne to berte ako ponocovanie v duchu nočných sov. Skrátka ide o to, že úspešní ľudia zvyčajne pracujú nad rámec a čiastočne agendu riešia v hodinách, kedy ich nikto nevyrušuje. A platí rovnako, že vám klienti, kolegovia či nadriadení nebudú volať ani o siedmej ráno, ani o jedenástej večer.

Vzdelávanie a inšpirácia

Volajte to vzdelávanie alebo pokojne tomu dajte názov inšpirovanie, ale šikovní ľudia sú neustále v obraze, čo sa ich odboru týka. Je len na vás, čo sa vzdelávate na internete, počúvate podcasty alebo siahnete po klasických knihách. Možnosťou sú aj prednášky alebo len stretávanie sa s konkurenciou. Čokoľvek môže byť hnacím motorom a neznamená to, že niekomu kradnete nápad.

Odmeny

Slovo kariérista má ešte aj dnes negatívnu nálepku, ale ak máte vyvážený pracovný život s tým osobným, nik vám nebude vyčítať, že milujete svoju prácu. Koniec koncov, práve to, že máte radi to, čo robíte, je čiastočne dôvodom úspechu. Ale oddych stojí rovnako za dosahovaním cieľov. Preto si doprajte odmeny. Možno túžite po materiálnych veciach, a aj to je v poriadku, ale skôr ide o odmeny v podobe trávenia voľného času.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok