Ruská raketa dočasne pozastavila dodávky ropovodom Družba, ropa netečie ani do Slovnaftu

ta3 ČTK
15.11.2022 19:56

Dodávky ropovodom Družba, ktorým ropa prúdi do Maďarska, Česka a na Slovensko, boli v utorok dočasne pozastavené po tom, čo ruská raketa zasiahla transformátor na severe Ukrajiny pri bieloruských hraniciach. Uvádzajú to maďarské médiá a petrochemická spoločnosť MOL.

Sankcie na ropu a plyn z Ruska sú len otázkou času, ...predseda Európskej rady
TASR/AP

Transformátor podľa spoločnosti MOL napájal čerpaciu stanicu ropovodu, ktorá sa tak ocitla bez prúdu. Samotný ropovod poškodený nie je, uviedla maďarská verejnoprávna televízia M1.

"Kvôli zásahu boli dočasne zastavené dodávky ropy Družbou do Maďarska, Českej republiky a na Slovensko," povedal MOL spravodajskému webu index.hu. Ropovod Družba začína v Rusku na východnom brehu Volgy av Bielorusku sa delí do dvoch vetiev - severná vedie do Poľska a do Nemecka, južná cez Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Českej republiky.

"Situáciu zatiaľ preverujeme," povedala ČTK hovorkyňa spoločnosti Mero Barbora Putzová. Zo Slovenska do Česka podľa nej zatiaľ ropa prúdi tak, ako má.

Družba ropou zásobuje jedinú maďarskú rafinériu v meste Százhalombatta pri Dunaji blízko Budapešti. Spoločnosť MOL uviedla, že má dostatočné zásoby ropy na to, aby zariadenia udržali v prevádzke, kým sa poškodenie neopraví. Firma "sleduje vývoj udalostí" a "preveruje podmienky opätovného spustenia ropovodu Družba spoločne s Európskou komisiou a so svojimi ukrajinskými partnermi".

Rusko v utorok podľa ukrajinských predstaviteľov podniklo ešte silnejšie vzdušné útoky na ukrajinskú energetiku ako 10. októbra, keď Moskva podľa prezidenta Vladimira Putina odpovedala na poškodenie Kerčského mosta, spájajúceho ruskú pevninu s protiprávne anektovaným polostrovom Krym.

Viac ako sedem miliónov ukrajinských domácností je po utorkových ruských útokoch na ukrajinské mestá a energetickú infraštruktúru bez elektriny, oznámil podľa agentúry Ukrinform zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. 

Údery poškodili 15 energetických zariadení, výpadky prúdu sa týkajú takmer 20 oblastí vrátane metropoly Kyjeva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok