Rande či sex na triezvo. Vďaka covidu sa zrodilo suché randenie

ta3/Veronika Kužmová
18.11.2022 06:00

Alkohol zohráva úlohu v nadväzovaní medziľudských vzťahov, no čoraz viac ľudí sa usiluje hľadať si partnera bez pomoci "tekutej odvahy". "Ak nepijete, ste tým, kým naozaj ste," hovorí Caggie Dunlopová, ktorá sa po niekoľkých triezvych schôdzkach stala sebavedomejšou, pretože sa nespoliehala na žiadnu látku, ktorá by vytvorila jej lepšiu verziu.

Interiéry sú otvorené, kto obslúži hostí? Chýbajú kuchári aj čašníci
TASR/AP

Naomi Bridgmanová sa so svojou skúsenosťou s tzv. suchým zoznamovaním podelila v rozhovore pre BBC. Ako sama uvádza, s takýmto randením začala úplnou náhodou počas pandémie covidu, kedy v Spojenom kráľovstve nebolo možné len tak si vyraziť do podniku. Ona ako aj mnohí ďalší nezadaní museli byť vynaliezaví a hľadať iné "triezve" aktivity, akými boli napríklad prechádzky v parku. 

Mnoho ľudí prehodnotilo počas pandémie svoje návyky, obmedzilo alkohol alebo ho úplne prestalo konzumovať, vďaka čomu sa pre nich rande na triezvo stalo veľmi atraktívnym. V prieskume zoznamky Bumble z roku 2022 až 62 % ľudí uviedlo, že na rande bez alkoholu si vytvoria pevnejšie a skutočnejšie spojenie. V máji 2020 uskutočnila kanadská zoznamka Plenty of Fish iný prieskum medzi 2000 slobodnými dospelými v Spojenom kráľovstve a zistila, že až 83 % opýtaných je otvorených vyskúšať tzv. suché rande.

Kreativita pri zoznamovaní

Podľa austrálskeho inštruktora zoznamovania Russa Rossa sa triezve randenie nezačalo ako zámerná aktivita. "Tradičné predstavy o prvom rande na večeri s vínom v ruke sa počas pandémie zmenili na prechádzky v prírode či so psom," povedal. Podľa Rossa zohrala pandémia významnú úlohu v tom, že mnoho ľudí prestalo vnímať alkohol ako záchrannú "kotvu". Odklon od pitia alkoholu prinútil ľudí hľadať nové, kreatívne nápady na prvé schôdzky.

"Jedna žena nám povedala, že svojmu potenciálnemu partnerovi navrhla ako prvé rande spoločné online varenie. Dohodli sa na jedle, uvarili si ho cez Zoom a potom spolu obedovali, pričom sa rozprávali a spoznávali," podelil sa o skúsenosť Ross. Ako ďalšie kreatívne spôsoby randenia spomenul napríklad spoločné pozeranie filmu na diaľku či online kurzy maľovania.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok