Pre ruské útoky je polovica Kyjeva bez elektriny, hlásia najmenej jednu obeť

ta3 tasr
15.11.2022 16:50

Najmenej polovica ukrajinského hlavného mesta Kyjev zostala v dôsledku utorkových ruských útokov bez elektriny. Uviedol to tamojší starosta Vitalij Kličko. Oznámil tiež, že medzičasom bolo pod troskami jednej zo zasiahnutých obytných budov nájdené jedno telo. Informujú agentúry AFP a AP.

"Pre masívne raketové útoky... začal energetický priemysel naprieč Ukrajinou s núdzovými odstávkami elektriny," napísal Kličko na sociálnych sieťach. Tento krok zdôvodnil nevyhnutnosťou zaistenia  rovnováhy energetického systému a snahou predísť poruchám energetických zariadení.

"V hlavnom meste je od elektriny odrezaná najmenej polovica odberateľov," dodal. Námestník vedúceho úradu ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko nazval situáciu "kritickou" a vyzval Ukrajincov, aby obmedzili využívanie elektriny. "Ruskí teroristi vykonali ďalší plánovaný útok na zariadenia energetickej infraštruktúry," uviedol s tým, že situácia v Kyjeve je "extrémne ťažká".

Najväčšia súkromná ukrajinská energetická firma DTEK oznámila núdzové odstávky prúdu v Kyjeve, pričom podobné kroky boli hlásené aj v iných oblastiach Ukrajiny.

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenerho na platforme Telegram konštatovala, že najhoršie škody evidujú v severnej a strednej časti Ukrajiny. "Počas nového rozsiahleho raketového útoku boli poškodené zariadenia energetickej infraštruktúry. Útok sa ešte neskončil, preto zatiaľ nedokážeme v plnej miere odhadnúť rozsah škôd," poznamenal Ukrenerho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok