Marihuana vyvoláva v slovenskom parlamente nezhody. V Česku už pomýšľajú, kde ju predávať

ta3/Alžbeta Múcsková
18.11.2022 00:00

Je jednou z najpopulárnejších drog na svete. Kým na Slovensku za ňu ľudia môžu putovať za mreže, v mnohých krajinách je dávno povolená. Najnovšie k nim pribudli po referendách dva americké štáty. Aký je rozdiel medzi THC a CBD, a aké riziko predstavuje kontaminovaná marihuana?

Marihuana vyvoláva v slovenskom parlamente nezhody. V Česku už pomýšľajú, kde ju predávať
Profimedia

V obehu sa vyskytuje aj kontaminovaná marihuana, do ktorej díleri či pestovatelia pridávajú iné chemické látky a drogy a menia tým jej účinky. Predstavuje pre užívateľov veľké riziko, keďže môže vyvolať nežiadúce účinky.

Iné štúdie však začali odhaľovať zdravotné benefity v užívaní marihuany. Údajne môže zjemniť vedľajšie účinky chemoterapie, pomôcť s chronickou bolesťou a CBD môže znížiť frekvenciu epileptických záchvatov.

Čo na to politici

Mnohí Slováci považujú legalizáciu marihuany za neprípustný krok, a to pre to, že je to droga a má vplyv na ľudské zmýšlanie, vnímanie a správanie. O čom sa však hovorí menej je, že legalizácia v iných krajinách pomohla vláde kontrolovať jej produkciu, konzumáciu a distribúciu a jej zdanený predaj prispieva do štátnych kás. "Jednoznačne za stranu SaS môžem povedať, že všetkými desiatimi schvaľujeme akékoľvek uvoľnenie opatrení v oblasti marihuany tak, aby zdravotné aspekty boli povolené pre ľudí, ktorí to akútne potrebujú," povedal v júni pre web zregionu.sk poslanec Národnej rady SR Miroslav Žiak.

Legalizácia by mohla pomôcť aj pri presnom určení typu marihuany pri kúpe. Pozitívom by bolo aj jednoduchšie skúmanie a modifikovanie rastliny vedcami, ktoré by poviedlo k pokroku v medicíne. Znížil by sa taktiež výskyt kontaminovej marihuany.

Na legalizáciu a vládnu kontrolu je však potrebné štandardizovať jednu dávku marihuany. Pri alkohole je tento postup omnoho jednoduchší, keďže sa meria v decilitroch a litroch. Štandardizovať jeden "šľuk" a zistiť, koľko látky ním človek prijme do tela, je omnoho komplikovanejšie. 

Marihuana je naďalej stigmatizovaná a patrí medzi drogy. Preto sú jej legalizácia a účinky kontroverznými témami. V slovenskom parlamente vyvoláva nezhody vždy, keď sa o nej začne rokovať. Legalizácia marihuany na Slovensku zatiaľ nevyzerá reálne, a to najmä pre obavy z jej vplyvu na zdravie človeka a nárastu užívateľov.

Marihuana TASR - Tomáš Halász
Strana 4 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok