Vláda sa s lekárskymi odborármi nedohodla. Rokovania budú pokračovať

ta3/TASR
15.11.2022 11:41

Premiér Eduard Heger zvolal v utorok na Úrade vlády SR v Bratislave rokovanie so zástupcami Lekárskeho odborového združenia. Informoval o tom na sociálnej sieti s tým, že rokovanie má pokračovať aj v stredu.

Vláda sa s lekárskymi odborármi nedohodla. Rokovania budú pokračovať
Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR

"Zdravotnícky personál v minulosti nemal partnera na rokovanie, ktorému by záležalo na pacientoch a dôstojných podmienkach zamestnancov nemocníc. Táto vláda takou oporou je," skonštatoval. V tejto súvislosti poukázal, že presadili viacero reforiem, investície do výstavby a rekonštrukcie nemocníc či navýšenie miezd.

O aktuálnej situácii v zdravotníctve v pondelok (14. 11.) rokovala aj koaličná rada. Zaoberať sa okrem iného mala čerpaním z plánu obnovy či memorandom s lekármi.

Začiatkom októbra malo podať hromadné výpovede vyše 2100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme. V tejto súvislosti zvolávajú na štvrtok (17. 11.) protestné zhromaždenie za záchranu zdravotníctva.

V utorom sa vláde nepohodlo s lekárskymi odborármi dohodnúť. Rokovanie teda bude pokračovať aj v stredu.

LOZ sa chce dohodnúť tento týždeň

Lekárski odborári sú pripravení dohodnúť sa a pomôcť nemocniciam. Chcú urobiť všetko preto, aby k dohode došlo ešte tento týždeň. Vyhlásil to šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský po utorkom rokovaní na Úrade vlády SR. "Na dohodu treba dve strany. Sme radi, že druhá strana je už ochotná sa baviť, že sme sa stretli a dohodu hľadáme. To naozaj vítame," skonštatoval. Rokovanie podľa jeho slov bolo konštruktívne a prebralo na ňom všetkých osem požiadaviek lekárskych odborárov.

Visolajský potvrdil, že rokovanie by malo pokračovať v stredu (16. 11.) poobede. "K niektorým bodom sme nedostali konkrétnu odpoveď, ale bolo nám sľúbené, že si ju vypočujeme v stredu," doplnil. Ak by došlo k dohode, štvrtkový protest (17. 11.) za záchranu zdravotníctva by sa mohol zrušiť. Utorkové rokovanie na Úrade vlády SR zvolal premiér Eduard Heger (OĽANO). O aktuálnej situácii v zdravotníctve v pondelok (14. 11.) rokovala aj koaličná rada. Zaoberať sa okrem iného mala čerpaním z plánu obnovy či memorandom s lekármi.

Začiatkom októbra malo podať hromadné výpovede vyše 2100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme. V tejto súvislosti zvolali na štvrtok protestné zhromaždenie za záchranu zdravotníctva. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok