V Dolnom Sasku dochádza po desiatich rokoch k zmene moci

TA3, TASR
21.1.2013 08:10

Nemecká kancelárka Angela Merkelová môže byť spokojná s tým, že jej strana CDU vyhrala krajinské voľby v Dolnom Sasku. Problém je ale v tom, že podpora nebola dostatočná na to, aby sa z víťazstva stala vláda. Nízku podporu mal aj potenciálny koaličný partner FDP. Vládnuť teda bude SPD.

V Dolnom Sasku dochádza po desiatich rokoch k zmene moci
SITA

V nemeckej spolkovej krajine Dolné Sasko dochádza po desiatich rokoch k zmene moci. V nedeľňajších krajinských voľbách totiž Sociálni demokrati (SPD) a Zelení tesne porazili doterajšiu vládnucu dvojkoalíciu Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a Slobodnej demokratickej strany (FDP). Vyplýva to z predbežných oficiálnych výsledkov.

SPD a Zelených bude v novom parlamente zastupovať 69 poslancov (49+20), CDU a FDP majú 68 poslancov (54+14). Najsilnejšou stranou je aj napriek výraznej strate voličskej podpory CDU, ktorá získala 36 percent hlasov (2008: 42,5 percenta). Udržať sa pri moci jej nepomohlo ani rekordných 9,9 percenta hlasov pre FDP (8,2).

SPD dostala 32,6 percenta hlasov (30,3). Jej koaličným budú Zelení, ktorí si značne polepšili a získali 13,7 percenta hlasov (8,0). Predsedom novej vlády bude predseda dolnosaskej SPD a primátor Hannoveru Stephan Weil.

Výsledok volieb v Dolnom Sasku zmenia aj pomery v Spolkovej rade, hornej komore nemeckého parlamentu, kde sú zastúpené jednotlivé spolkové krajiny. Zástupcovia SPD a Zelených tam budú mať 36 zo 69 hlasov a osem mesiacov pred celoštátnymi voľbami sa tak zvýši vplyv oboch strán na politiku v Nemecku. Dolné Sasko má vzhľadom na svoju rozlohu aké jediné v Spolkovej rade šesť kresiel.

Porážka v Dolnom Sasku je ďalším zo série neúspechov "čierno-žltého" tábora od znovuzvolenia kancelárky Angely Merkelovej v roku 2009. CDU odvtedy prišla o moc v štyroch spolkových krajinách (Severné Porýnie-Vestfálsko, Bádensko-Württembersko, Hamburg a Šlezvicko-Holštajnsko) a v žiadnej sa k nej nedostala.

V Dolnom Sasku sa "potkla" aj Ľavicová strana (Lnkspartei), ktorá získala 3,1 percenta hlasov a pokračovala tak v sérii porážok v západonemeckých spolkových krajinách. V minulom roku sa nedostala do krajinských snemov v Šlezvicku-Holštajnsku a Severnom Porýní-Vestfálsku, rok predtým neuspela v Porýní-Falcku a Bádensku-Württembersku.

Štvrtá najľudnatejšia nemecká spolková krajina zastavila rozlet Pirátskej strany, ktorá tam po rade úspechov v Berlíne, Sársku, Šlezvicku-Holštajnsku a Severnom Porýní-Vestfálsku získala len 2,1 percenta hlasov. Pritom v prieskume z mája minulého roka mali "piráti" ešte osempercetné preferencie.

Volieb v Dolnom Sasku sa zúčastnilo 59,4 percenta z približne 6,1 milióna oprávnených voličov. Oproti roku 2008 to je nárast o 2,4 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok