Stalker prenasledoval v Bratislave známych Slovákov. Čo si o prípade myslí súdny znalec?

ta3/AM
14.11.2022 17:24

Bratislavskí policajti zadržali v nedeľu popoludní podozrivého muža, ktorý mal prenasledovať v hlavnom meste niekoľko týždňov známe osobnosti. O tom, čo urobiť s chorým človekom, ktorý sa svojím konaním správa ako páchateľ, no pre svoju psychickú chorobu nie je stíhateľný, sme sa rozprávali s klinickým psychológom a súdnym znalcom Dušanom Kešickým.

studio_245.jpg
TA3

Polícia zadržala stalkera až po tom, čo sa viaceré známe osobnosti, vrátane hercov a moderátorov, zdôverili na sociálnych sieťach s rôznymi príbehmi a skúsenosťami s týmto mužom. Podľa medializovaných informácií ide o psychiatrického pacienta. Policajti prvé oznámenie a podozrenie zo stalkingu obdržali minulý týždeň. Muž vo veku okolo 35 rokov strávil noc na polícii, ktorá má rozhodnúť do 48 hodín či ho obviní z nebezpečného prenasledovania, alebo pustí na slobodu.

"To, či je tento človek chorý, musí povedať odborník. Ak má niekto nejakú diagnózu, neznamená to, že je človek chorý celý život. Ak chorý nie je, a je to iba jeho nedisciplinovanosť, nemá to s odborným hladiskom nič spoločné," uviedol pre ta3 klinický psychológ a súdny znalec Kešický. Poďla jeho slov je najväčším zádrheľom to, že sa trestné konanie môže začať až vtedy, keď ten človek niečo urobí. Polícia má teda zviazané ruky, kým nemá viac podnetov na zasiahnutie.

Viaceré známe tváre sa však postupne ozvali a zverili sa so skúsenosťami s týmto mužom na sociálnych sieťach a aj polícii. Keby tak neurobili, naďalej by bol na slobode. "Duševná choroba je zradná v tom, že má nejaký vývoj, a zastaviť ju môžeme až vtedy, keď dostaneme pacienta do starostlivosti. Pokiaľ ho však iba sledujeme, iba čakáme, kým niečo spraví. To je podľa mňa dosť závažný problém," povedal Kešický. 

"Obvinenie je na subjektívnom posúdení vyšetrovateľa. To kolíše od človeka k človeku a od prípadu k prípadu," vysvetlil znalec. "Podstatné ale je, že ten človek pôsobí nápadne aj pre laika, a každému je "jasné", že by ho bolo potrebné psychiatricky vyšetriť. V tom je ten zádrheľ," dodal. 

Tento prípad stalkera považuje za prienik páchateľa a pacienta. Pacient môže byť podľa neho tradične odsúdený. "Človek s diagnózou nemusí byť v každom momente svojho správania trestne nezodpovedný," vysvetlil Kešický. 

Celé Štúdio ta3 s Dušanom Kešickým si môžete pozrieť nižšie.

Témy: Polícia pacient
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok