Putin obnovil čestný titul z čias ZSSR, udelil ho manželke čečenského vodcu Kadyrova

ta3 čtk
14.11.2022 16:01

Ruský prezident Vladimír Putin prvýkrát udeľoval čestný titul Matka-hrdinka. Dostala ho okrem iného manželka vodcu autonómneho Čečenska Medni Kadyrovová. Oznámil to v pondelok na svojom webe denník Kommersant s odvolaním sa na príslušný prezidentov výnos.

Kadyrov zverejnil video, v ktorom podľa neho jeho deti bojujú na Ukrajine
Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via A

Titulom sú oceňované ženy, ktoré porodili a vychovali desať a viac detí. Kadyrov predvlani tvrdil, že má 14 detí, dodal denník. Kadyrov tak urobil pri príležitosti zaradenia svojich dvoch dcér - spolu s čečenským vodcom a jeho ženou - na sankčný zoznam Spojených štátov. "Čečenská rodina je silnejšia ako vaše sankcie!" zareagoval. "Mimochodom, okrem dvoch najstarších dcér mám ešte 12 detí! Pokojne aj ich zaraďte do sankčných zoznamov," dodal.

Titul Matka-hrdinka zriadil Putin v polovici augusta. Jeho udelenie sprevádza peňažná odmena vo výške jedného milióna rubľov. Titul a poriadok Matka-hrdinka sa začali pôvodne udeľovať v roku 1944, kedy sa Sovietsky zväz stretával s úbytkom obyvateľstva počas vojny. Po rozpade ZSSR sa toto vyznamenanie prestalo udeľovať. Titul zaručoval vyznamenaným matkám mnohých detí treba právo predbiehať v radoch.

V polovici minulej dekády sa dostal do ruského parlamentu návrh zákona, ktorého autorky navrhovali vylepšiť demografické trendy titulom aj odmenou vo výške piatich miliónov rubľov, čo vtedy v prepočte predstavovalo 2,2 milióna Sk. O rok skôr ale vláda obdobný návrh odmietla s vysvetlením, že to by bolo pre štátny rozpočet príliš nákladné. Neuspela ani ďalšia predloha, aj keď navrhovatelia argumentovali, že vyplácať miliónové odmeny zaslúžilým matkám vychádza stáť oveľa lacnejšie, než financovať detské domovy a sirotincov. Desiatka chovancov vraj za desať rokov spotrebuje zo štátnej kasy skoro trojnásobok navrhovanej odmeny pre matku-hrdinku.

Sovietsky poriadok Matka-hrdinka sa prvýkrát udeľoval na jeseň roku 1944. Toto vyznamenanie malo vyzdvihnúť význam výchovy nového pokolenia budovateľov svetlých zajtrajškov v situácii, keď milióny mužov padli vo vojne a počet obyvateľov dramaticky klesol. Do novembra 1991, kedy sa poriadok udeľoval naposledy, bolo ocenených viac ako 430.000 sovietskych žien – a vraj aj jeden muž, ktorý sám vychoval 12 adoptovaných detí. Titul ale prečkal v niektorých stredoázijských postsovietskych republikách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok