Rusko hlási, že obsadilo strategickú obec Pavlivka v Doneckej oblasti

ta3 tasr
14.11.2022 15:54

Ruská armáda tvrdí, že obsadila strategickú obec Pavlivka vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, ktorá by mohla slúžiť ako východisko pre ďalšie vojenské operácie Moskvy. V pondelok to uviedlo ruské ministerstvo obrany na sociálnej sieti, informujeme podľa správy agentúry AFP.

Rusko hlási, že obsadilo strategickú obec Pavlivka v Doneckej oblasti
TASR/AP (ilu)

Moskva tvrdí, že túto obec, ktorá sa nachádza asi 60 kilometrov juhozápadne od mesta Doneck a má asi 2000 obyvateľov, získala po niekoľkých dňoch ťažkých bojov. "Dobytie Pavlivky otvára odrazový mostík pre ďalšiu ofenzívu ruských jednotiek v Donbase," napísal ruský rezort obrany v príspevku na sociálnej sieti Telegram. Dodal, že dobytie tejto obce pomôže ruskej armáde v boji o mesto Vuhledar, ktoré sa nachádza severne od Pavlivky.

Boj o Pavlivku vyvolal v Rusku určitú kontroverziu, píše AFP. Príslušníci ruskej 155. námornej brigády z Ďalekého východu sa totiž sťažovali na veľké bojové straty priamo gubernátorovi ruského Prímorského kraja Olegovi Kožemjakovi.

Gubernátor následne uviedol, že sťažnosť postúpil vojenským prokurátorom, no trval na tom, že správy o stratách boli zveličené. Zverejnil tiež videá, ktoré mu zaslalo niekoľko vojakov bojujúcich o Pavlivku, ktorí priznali straty, no tvrdili, že sú v dobrej nálade. "Bohužiaľ zaznamenávame straty. Minimalizujeme ich, ale... toto je vojna," povedal jeden z vojakov.              

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok