EÚ sa dohodla na spoločnej výcvikovej misii s cieľom podporiť ukrajinskú armádu

ta3 čtk
14.11.2022 15:28

Členské štáty Európskej únie sa v pondelok rozhodli oficiálne začať výcvikovú misiu na podporu ukrajinskej armády, oznámilo české predsedníctvo v Rade EÚ. Cieľom je poskytnúť výcvik až 15.000 Ukrajincov, predovšetkým na základni v Poľsku. Podľa šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella operácia začne do niekoľkých týždňov.

EÚ sa dohodla na spoločnej výcvikovej misii s cieľom podporiť ukrajinskú armádu
TASR/AP

Borrell tiež vyhlásil, že európsky blok už poskytol Ukrajine zbrane a vojenský materiál za osem miliárd eur. Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba svojich kolegov Únie požiadal o ďalšie dodávky zbraní, predovšetkým protivzdušných systémov.

Ministri zahraničia krajín EÚ dali pri rokovaní v Bruseli definitívnu pečiatku na začatie výcvikovej misie. Českú republiku zastupoval šéf diplomacie Ján Lipavský, ktorý naznačil, že Česko sa chce na misii podieľať, podrobnosti však neoznámil. "Česká republika v tejto chvíli zvažuje, akým spôsobom sa do tej misie zapojí. Ja som v tom veľmi optimistický, ale detaily sú samozrejme na ministerstve obrany," povedal českým novinárom Lipavský po dnešnom rokovaní.

Výcvik Ukrajincov má byť okrem Poľska aj v Nemecku. Aké ďalšie krajiny sa do projektu zapoja, zatiaľ nie je celkom jasné. Podľa vysoko postaveného únijného činiteľa, ktorý o veci minulý týždeň hovoril s novinármi, väčšina členských štátov únie prejavila ochotu prispieť. "Dúfam, že do konca mesiaca začne fungovať," povedal o misii Borrell po rokovaní Rady EÚ. Únia podľa neho od augustového návrhu schválila začatie podobnej misie najrýchlejšie vo svojej histórii.

Rozpočet misie je viac ako 100 miliónov eur a Ukrajinci by pri nej mali získať okrem iného zručnosti potrebné na obsluhu zbraňových systémov dodávaných krajinami EÚ. Dostať by sa im tiež malo ďalšieho výcviku podľa potrieb ukrajinskej armády. Predbežne sa počíta s dvojročným trvaním misie, EÚ ju ale bude môcť predĺžiť. Ukrajinským vojakom sa už od nelegálnej ruskej anexie ukrajinského polostrova Krym z roku 2014 dostáva výcviku od americkej armády, ktorý podľa expertov výrazne zlepšil ich pripravenosť čeliť tohtoročnej ruskej invázii. Od tohto roku prechádzajú ukrajinskí vojaci aj výcvikom v Británii.

Európsky blok v minulých rokoch opakovane o podobné možnosti uvažoval, nakoniec vlastnú iniciatívu schválil v októbri, teda takmer osem mesiacov po začatí rozsiahleho ruského útoku na Ukrajinu.

Ministri sa v pondelok bavili aj o ďalšom spoločnom postupe voči Rusku, na konkrétne návrhy nových sankcií požadovaných najmä Poľskom či pobaltskými štátmi ale nedošlo. "Budeme Rusko naďalej medzinárodne izolovať. Budeme naďalej uplatňovať reštriktívne opatrenia proti ruskej ekonomike," vyhlásil po rokovaní Borrell, podľa ktorého je v hre sprísnenie sankcií proti krajinám, ktoré pomáhajú Rusku, čo je prípad Bieloruska či Iránu.

Únia podľa Borrella počíta aj s ďalším posielaním zbraní Kyjevu. Zo spoločného fondu doteraz uvoľnila 3,1 miliardy eur, celkom aj s príspevkami jednotlivých krajín ide o osem miliárd eur, vyhlásil šéf únijnej diplomacie. To je podľa neho zhruba 45 percent čiastky poskytnutej Spojenými štátmi, hoci niektorí kritici hovoria o pomere výrazne nižšom.

"Zachraňujete životy. Chránite náš vzdušný priestor... Budeme ale potrebovať viac," povedal v pondelok podľa vyjadrenia ukrajinského zastúpenia pri EÚ Kuleba svojim kolegom na adresu doterajších dodávok zbraní. Hlavná požiadavka Kyjeva zostáva rovnaká - systémy obrany proti vzdušným úderom ruských síl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok