Nemecko uhradí domácnostiam a menším firmám decembrové zálohy za plyn

ta3 ČTK
14.11.2022 12:27

Nemecko obyvateľom uhradí decembrové zálohy na plyn a diaľkové teplo, aby im jednorazovo kompenzovalo vysoké ceny energií. Spolková rada, ktorá zastupuje priamo nemecké spolkové krajiny, v pondelok túto jednorazovú pomoc podporila. Nárok na podporu budú mať aj menšie firmy. Poslanci Spolkového snemu túto úľavu schválili už minulý týždeň, teraz je potrebný len podpis prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, čo je považované za formalitu.

V Nemecku vzrástol počet nahlásených prípadov sexuálneho násilia na deťoch
TASR - Milan Kapusta

Pomoc je určená pre domácnosti ako koncových odberateľov plynu a diaľkového tepla. Od decembrových záloh budú oslobodené aj menšie a stredné podniky, ktoré majú bežné odberateľské tarify a ktorých ročná spotreba plynu je nižšia ako 1,5 milióna kilowatthodín. Podmienkou tiež je, že takto dotovaný plyn nesmie byť použitý na komerčnú výrobu elektriny a tepla.

Úhrada decembrových záloh má domácnostiam pomôcť jednorazovo preklenúť vysoké náklady na plyn a diaľkové teplo, kým nadobudne platnosť dlhodobé riešenie. Tým je takzvaná cenová brzda na plyn a diaľkové teplo, ktorá by mala pre domácnosti platiť od marca. Vláda ale teraz posudzuje urýchlenie tohto opatrenia tak, aby bolo zavedené už od februára.

Premiérka Meklenbursko-Predného Pomoranska Manuela Schwesigová dnes pri rokovaní Spolkovej rady vyzvala vládu sociálnodemokratického kancelára Olafa Scholza, aby čo najrýchlejšie nejasnosť vyriešila. "Potrebujeme poznať odpovede na január a február, je to v záujme občanov," povedala sociálna demokratka Schwesigová.

Regulovať cenu plynu a diaľkového tepla chce nemecká vláda do roku 2024. Počíta sa s tým, že nižšiu cenu budú domácnosti platiť do výšky 80 percent svojho predchádzajúceho ročného odberu, aby ľudia mali dôvod s plynom a teplom šetriť. Financovať túto úľavu bude Nemecko zo stabilizačného fondu, ktorý bude mať k dispozícii 200 miliárd eur. Z fondu bude regulovaná aj cena elektriny.

Nárok na pomoc budú mať aj firmy, čo ostatné európske krajiny kritizujú, pretože nemecké spoločnosti tak získajú na trhu výhodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok