Boj o Nemecký pohár sa skončil. Slovákom sa nepodarilo poraziť ani domáci tím

ta tasr
13.11.2022 16:48

Slovenskí hokejisti vyhoreli na turnaji o Nemecký pohár najmä v efektivite. V každom z troch zápasov boli strelecky aktívnejší ako ich súper, no na turnaji strelili len päť gólov. Jalová koncovka ich sprevádzala aj v poslednom zápase proti Nemecku, v ktorom vyslali na brankára 39 striel, no v bránke neskončila ani jedna. Nemci naopak skórovali trikrát a stali sa víťazmi turnaja.

Boj o Nemecký pohár sa skončil. Slovákom sa nepodarilo poraziť ani domáci tím
TASR/Martin Baumann

Slovenskí hokejisti tak na tomto turnaji zopakovali umiestnenie z roku 2015. Vtedy si pod vedením Zdena Cígera pripísali jeden triumf proti Švajčiarsku (4:0), tentoraz získali len dva body.    

Od úvodu sa hral svižný hokej na obe strany, v prvej desaťminútovke si však ani jedno z mužstiev nevypracovalo gólovú šancu. Skóre sa zmenilo až po vylúčení Grmana, Nemci využili presilovku už po 19 sekundách. Presadil sa Wohlgemuth. Potom prišla šanca aj na druhej strane, ale Sýkora v skrumáži neprepasíroval puk do siete. Domáci výber sa ubránil aj v následnom oslabení a do kabíny išiel s tesným náskokom.

V druhej tretine mal prvú šancu Ehl, ale Riečický vystihol jeho úmysel. Potom prišla druhá presilovka Slovákov v zápase. Najskôr mal veľkú šancu Tamáši, vzápätí prišiel ďalší faul Nemcov. Napriek tomu, že dlhých 72 sekúnd strávili Slováci v útočnom pásme, gólovo sa nepresadili. Najväčšiu príležitosť nevyužil Faško-Rudáš. Efektívnejšie naložili s presilovkou Nemci v 31. minúte, Eder pekným tečom usmernil do bránky prihrávku Bokka.

V tretej tretine odohrali Slováci výbornú 20-minútovku, dobre korčuľovali, boli lepším tímom na ľade. Skvelú možnosť mal Minárik, po ňom aj Hain, ale Pantkowski raz skvele zasiahol a v druhom prípade mu pomohla obrana. Nemecký brankár potom vykryl aj strelu Faška-Rudáša. V závere napokon spečatil nemecký triumf do prázdnej bránky Fleischer.

Najaktívnejší boli Slováci v druhej tretine, na Pantkowského mierilo 22 striel. "Hrali sme dobre celý zápas, vytvárali sme si šance, ale bez gólu sa nedá vyhrať. Z toľkých šancí musíme určite skórovať," povedal po zápase útočník SR Matúš Sukeľ.

Na turnaji dali zverenci Craiga Ramsayho päť gólov, najmenej zo všetkých tímov. "Je to veľmi málo. Musíme zachovať v koncovke chladnú hlavu a vždy musíme mať niekoho pred bránkou," dodal Sukeľ.

 Slovákom chýbala aj lepšia hra v početnej výhode. Na turnaji nedokázali zužitkovať z piatich ani jednu, v dueli s Nemeckom dokonca nevyužili ani 72-sekundovú presilovku o dvoch hráčov. "V takej presilovke si musíme počkať na šancu, to sa nám nepodarilo. Určite by sme mali dať v presilovke 5 na 3 po minúte gól. Ale táto presilovka bola len obrazom toho, že nám to v koncovke nešlo," skonštatoval 26-ročný útočník.

K výkonom však nemali tréneri výhrady, nemal ich ani Sukeľ: "Okrem prvého zápasu sme mali dobrý pohyb celý turnaj. Dokázali sme si vytvoriť šance, ale musíme nájsť spôsob ako zvíťaziť." 

Kapitánom výberu na prvom reprezentačnom turnaji v sezóne bol Mislav Rosandič. "Céčko" na hrudi mal po prvý raz a povzbudivými slovami pomáhal zvládnuť reprezentačnú premiéru piatim nováčikom. "Dúfal som, že v nejakých zápasoch zvíťazíme. Verím, že takto sa moja kapitola vo funkcii kapitána neskončila. Myslím si, že sme sa ukázali v dobrom svetle. V úvode si to ešte sadalo, od zápasu s Dánskom to už bolo dobré. Aj pre nováčikov to bolo oveľa lepšie a pre nich je to povzbudenie do budúcnosti." 

Nemecký pohár:

Nemecko - SLOVENSKO 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Góly: 7. Wohlgemuth (Schinko, Zimmermann), 31. Eder (Bokk, Hüttl), 60. Fleischer. Rozhodovali: Fraňo (ČR), Schukies - Merten, Römer (všetci Nem.), vylúčení: 3:4, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0.

Nemecko: Pantkowski – Hüttl, Zimmermann, Zitterbart, Weber, Karrer, Mik, Sennhenn, Ugbekile - Fleischer, Schmolz, Bokk - Leonhardt, Wohlgemuth, Schinko - Soramies, Schütz, Blank - Eder, Ehl, Kammerer

Slovensko: Riečický - Grman, Rosandič, Koch, Bučko, Hain, Beňo, Maier, Mudrák - Fominych, Tamáši, Holešinský - Hecl, Sukeľ, Marcinek - Jedlička, Minárik, Sýkora - Lunter, Čacho, Faško-Rudáš

Konečná tabuľka turnaja:

1. Nemecko    3 2 1 0 0 9:2  8

2. Rakúsko    3 1 1 0 1 6:6  5

3. Dánsko     3 0 1 1 1 7:9  3

4. SLOVENSKO  3 0 0 2 1 5:10 2

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok