Biden pricestoval na summit G20, na stretnutí s prezidentom Číny bude hovoriť otvorene

ta3 čtk
13.11.2022 16:12

Americký prezident Joe Biden dorazil do dejiska nadchádzajúceho summitu veľkých svetových ekonomík G20 na indonézskom ostrove Bali. V pondelok sa tam zíde s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a podľa Bidenovho bezpečnostného poradcu Jakea Sullivana čaká šéfa Bieleho domu niekoľkohodinové rokovanie, počas ktorého chce byť "úplne otvorený a úprimný". Bude to prvé osobné stretnutie oboch politikov od Bidenovho zvolenia americkým prezidentom.

Biden pricestoval na summit G20, na stretnutí s prezidentom Číny bude hovoriť otvorene
TASR/AP

Podľa Bidenovho bezpečnostného poradcu Jakea Sullivana čaká šéfa Bieleho domu niekoľkohodinové rokovanie, počas ktorého chce byť "úplne otvorený a úprimný". Bude to prvé osobné stretnutie oboch politikov od Bidenovho zvolenia americkým prezidentom.

Biden na Bali priletel z Kambodže, kde dnes vystúpil na vrcholnom stretnutí Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN). Rovnaký program mal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, ktorý už je aj v Indonézii.

"Podľa prezidenta (Bidena) spolu Spojené štáty a Čína tvrdo súperia, ale toto súperenie by sa nemalo zmeniť na konflikt alebo konfrontáciu," povedal novinárom na palube prezidentského špeciálu Sullivan. "Treba k tomu pristupovať zodpovedne... a sú tu aj oblasti, kde môžeme spolupracovať," dodal.

Očakáva sa, že počas stretnutia prezidentov zrejme dôjde reč aj na otázku Taiwanu, obchodné praktiky, porušovanie ľudských práv alebo vojnu na Ukrajine. Konflikt na Ukrajine sa ale zrejme bude riešiť počas summitu G20 opakovane, a to aj vzhľadom na účasť šéfa ruskej diplomacie. Ruský prezident Vladimír Putin sa rozhodol samitu nezúčastniť.

Dvojdňové stretnutie krajín G20 začína v utorok a politici budú rokovať predovšetkým o dopadoch ruského vpádu na Ukrajinu, teda o energetickej kríze či problémoch s dodávkami potravín a hnojív, ale aj o dôsledkoch pandémie covidu-19 pre globálnu ekonomiku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok