Zázračný čínsky penicilín: Čaj Pu-Erh musíte vyskúšať, zalievať sa dá viackrát

TA3/zm
20.11.2022 20:00

Čaj. Znie to tak obyčajne, ale nápoj je to rozhodne neobyčajný. A najmä niektoré druhy pôsobia na organizmus doslova ako liek.

Zázračný čínsky penicilín: Čaj Pu-Erh musíte vyskúšať, zalievať sa dá viackrát
Pexels

Jeden z najstarších a najtradičnejších druhov čaju, ktorý má korene v Číne, je Pu-Erh. Ak ste o ňom doteraz nepočuli, mali by ste zbystriť pozornosť. Hovorí sa mu totiž aj ázijský penicilín.

Čaj cisárov

Pôvodne patril medzi najvyberanejšie odrody čajov. Okrem názvu Pu-Erh je známy aj ako červený čaj a o tom ste už zrejme počuli. V doslovnom preklade ide o čaj cisárov, čo naznačuje, že si ho kedysi mohli dovoliť len tí najzámožnejší ľudia. Dnes jeho zdravotné benefity môže využívať každý, pretože ide o cenovo dostupný artikel, hoci treba pohľadať v špecializovaných predajniach.    

Zdravotné benefity

Okrem antibakteriálnych účinkov, ktoré sa tomuto čaju pripisujú, je to aj liek na novodobé civilizačné choroby. Červený čaj znižuje hladinu cholesterolu v krvi a dokonca aj telesnú váhu, keďže pomáha pri trávení ťažkých jedál. Pu-Erh si poradí aj s ťažkosťami dýchacích ciest, dokonca podporuje vykašliavanie. Podpora imunity je benefit, ktorý snáď ani netreba spomínať. Pridajme však ako jednu z funkcií pitia tohto čaju schopnosť vylúčiť alkohol z tela.   

Príprava

Ak sa rozhodnete kúpiť si domov čaj Pu-Erh, mali by ste venovať dostatok pozornosti aj jeho príprave. Na lyžičku čaju sa odporúča deci vody, ktorá prešla varom, ale vychladla na 90 až 95 stupňov. Lúhovať stačí pol minúty, ale samotný čaj nevyhadzujte. Pre Pu-Erh je typické, že sa môže zalievať viackrát. V druhom kole si na lúhovanie vyhraďte asi 10 minút.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok