Niektoré zo štátov stretnutia COP27 sa odmietajú zaviazať k udržaniu hranice otepľovania

ta3 čtk
12.11.2022 13:14

Niekoľko krajín odmieta, aby sa oficiálna správa z klimatickej konferencie COP27 zmieňovala o cieli udržať otepľovanie na hranici 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s predpriemyselnou érou. Podľa agentúry Reuters to povedal John Kerry, splnomocnenec amerického prezidenta pre otázky klimatických zmien. Nezmienil, o ktoré štáty ide.

Pripomenul, že na minuloročnej konferencii v škótskom Glasgowe tento cieľ bol prijatý. "A viem, že Egypt nechce byť krajinou, ktorá bude organizovať konferenciu, ktorá by bola ústupkom od toho, čo sa dosiahlo v Glasgowe," povedal Kerry. Klimatický summit COP27 sa v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch koná do 18. novembra.

Vlády sa v roku 2015 na klimatickej konferencii vo Francúzsku dohodli na tom, že sa pokúsia udržať zvyšovanie teploty "výrazne pod dvoma stupňami Celzia a čo najviac sa priblížiť hodnote 1,5 stupňa" v porovnaní s teplotou v predindustriálnom období. Parížska dohoda bola považovaná za veľký prielom v snahách o boj proti zmene klímy.

Odvtedy sa však emisie skleníkových plynov, ktoré vedú k otepľovaniu klímy, zvyšujú. Vedci preto varujú, že svet cieľ z Parížskej dohody bez rýchlych a radikálnych zmien nesplní. Porušenie hranice 1,5 stupňa Celzia znamená riziko, že na ľudstvo dopadnú tie najhoršie následky globálneho otepľovania, píše Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok