Schwarzenberg: Klaus sa spikol so Zemanom

TASR
20.1.2013 14:00

Český prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg v nedeľu Olomouci vyhlásil, že jeho protikandidát Miloš Zeman vytvoril mocenskú skupinu s prezidentom Václavom Klausom. Podľa Schwarzenberga ide o podvod na voličoch.

Schwarzenberg: Klaus sa spikol so Zemanom
CTK

Reagoval tak na dianie ohľadom jeho výrokov týkajúcich sa povojnovej histórie a tzv. Benešových dekrétov, uviedol spravodajský server novinky.cz. Jeho citáty vraj boli zmanipulované.
"V týchto dňoch sa prejavil veľký podvod na českých voličoch. Dlhé roky nám Václav Klaus a Miloš Zeman tvrdili, ako spolu zvádzajú neprekonateľný boj pravice s ľavicou. Teraz sa jasne prejavuje, že o to vôbec nejde. Pretože Václav Klaus a Miloš Zeman tvoria jednu mocenskú skupinu, ktorá spolu drží roky pohromade," povedal Schwarzenberg, podľa ktorého spája Zemana s Klausom spoločný záujem, ktorý sa prejavil už v čase opozičnej zmluvy.
Súčasťou paktu je aj nedávna prezidentská amnestia, dodal Schwarzenberg, podľa ktorého sa jasne v minulosti ukázalo, že "apel na najnižšie inštinkty má tragické následky."
Polemika o dekrétoch prezidenta republiky trvá od štvrtkovej debaty, ktorú obaja kandidáti viedli v Českej televízii, pripomínajú novinky.cz. Schwarzenberg uviedol, že Benešove dekréty neplatia už dvadsať rokov, a keby boli schválené dnes, skončila by zrejme vtedajšia vláda aj prezident Edvard Beneš pred tribunálom v Haagu.
„Vždy som hovoril, že to, čo sme v roku 1945 spáchali, by dnes bolo odsúdené ako hrubé porušenie ľudských práv a asi by sa vtedajšia vláda vrátane prezidenta Beneša ocitla v Haagu,“ uviedol Schwarzenberg.
Tento názor odmietol Miloš Zeman s tým, že jeho sok "hovorí ako sudeťák", pretože podľa neho označuje druhého československého prezidenta za vojnového zločinca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok